În amenajarea băilor, am constatat că printre preferințele arhitecților de interior, dar și a beneficiarilor, sunt plăcile ceramice din marmură sau cele care recreează piatra naturală. Este o tendință pe care am observat-o și la producătorii de plăci ceramice care au lansat în ultimii ani colecții care redau simplitatea și frumusețea resurselor naturale.

11 băi amenajate cu plăci care redau piatra naturală

Am trecut în revistă proiectele selectate în albumul Lifestyle Design Interior 2022 și am făcut o selecție de băi în care arhitecții de interior au integrat astfel de plăci ceramice. Deși în majoritatea proiectelor s-a folosit o cromatică albă, au fost și amenajări mai îndrăznețe care au integrat și finisaje în tonuri închise. În orice caz, un lucru este clar, nicio baie nu seamănă una cu alta, iar stilul designerilor și preferințele beneficiarilor și-au lăsat amprenta în fiecare din aceste băi care subliniază cât de versatile sunt aceste finisaje și cât de multă libertate îți oferă în amenajare.

Dualitate

Plăcile ceramice cu aspect de marmură cu venaturi fine de la Porcelanosa au conturat într-un penthouse două băi la fel de elegante, dar diferite ca și atmosferă. În combinație cu lemn, piese de mobilier în tonuri pudrate și accesorii aurii, designerii de interior de la Acos Design au proiectat o baie feminină. În antiteză, în contrast cu plăcile ceramice cu aspect de granit, același tip de finisaj conturează o baie masculină, în care zonele funcționale –WC, lavoar, duș au fost delimitate prin utilizarea plăcilor albe care redau naturalețea marmurei. Liniile curbe ale bateriilor Kludi din colecția Amba completează aspectul elegant al celor două băi.

Proiect Penthouse P – Acos Design

Proiect Penthouse P – Acos Design

Culori pastelate

O estetică feminină și romantică în culori pastelate a fost tema principală în proiectul biroului de proiectare AIO. Tematica a fost preluată și în designul băilor care se remarcă prin calitatea materialelor folosite și combinațiile de materiale și texturi. În baia de serviciu, arhitecții au ales să folosească plăci ceramice albe pentru a crea un perete decorativ în contrast cu o vopsea într-o nuanță delicată de verde mentă. Detaliile fine, precum inserțiile din alamă aurie și bateriile și accesoriile aurii, se coordonează perfect cu ramificațiile marmurei. În baia matrimonială, ceramica cu textură de granit a fost folosită atât pentru a placa pereții, cât și blatul pentru cele două lavoare. Finisajul plăcilor oferă mai mult dinamism băii. Aceleași inserții aurii creează un fir narativ comun între cele două băi.

Casa D – Elegant lifestyle – AIO

Casa D – Elegant lifestyle – AIO

Bronz-caramel

Placajele ceramice cu aspect de marmură în tonuri de bronz-caramel au fost numitorul comun al amenajării propuse de designerul de interior Andreea Marcu pentru a satisface dorința beneficiarei pentru un ambient călduros, dar în același timp luxos. Placajele ceramice maxi cu finisaj lucios, bateriile Noken de la Porcelanosa și accesoriile aurii oferă un confort glam spațiului. Plantele naturale special tratate pentru a rezista într-un mediu umed aduc prospețime și culoare băii.

Apartament LV – Andreea Marcu

Apartament LV – Andreea Marcu

Puzzle din marmură

Un puzzle din marmură cu venatură fină gri, tăiată în piese mici de dimensiuni diferite, formează un brâu în jurul obiectelor sanitare contemporane și bateriilor cu finisaj mat Kludi din colecția Bozz din acest apartament interbelic din București. Pentru a păstra șarmul acestui spațiu cu istorie și pentru a oferi mai multă intimitate, studioul de design Annterior Studio a recreat ideea de baldachin în jurul căzii. Piesele vintage folosite transmit povestea locului mai departe. Stilul care a rezultat este unul eclectic și atemporal, care păstrează ceva din atmosfera de altădată a apartamentului.

Proiect Ghica – Annterior Studio

Proiect Ghica – Annterior Studio

Finisaj 3D

Atunci când beneficiarii își doresc o cadă freestanding, iar spațiul avut la dispoziție nu este unul prea generos, arhitecții trebuie să identifice soluția potrivită fără a compromite funcționalitatea și estetica spațiului. Arhitectele de la By Concept Design au optat pentru un design simplu și elegant, prin utilizarea plăcilor albe cu aspect de marmură atât pentru placarea pardoselii, cât și a pereților. Riflajele faianței 3D accentuează vertical spațiul. Singurele accente contrastante sunt bateriile cu finisaj mat de la Dalet.

Apartment SMM – By Concept Design

Lastre lucioase

Stilul întregii amenajări semnate City Project Architects, preluat și în băi, este cel al caselor din The Hamptons, SUA, în care se pune accent pe confort și materiale prețioase. Baia matrimonială emană astfel un aer prețios și elegant prin plăcile ceramice cu finisaj lucios și nervuri grii și aurii, Monte Tiberio Beige de la Kerama Marazzi. Împreună cu obiectele sanitare de la Dalet, Laufen și Grohe, acestea creează un refugiu intim și atemporal. Iluminatul corespunzător contribuie la conturarea vizuală a spațiului și la accentuarea detaliilor plăcilor ceramice.

Proiect Villa Hamptons – City Project Architects

Proiect Villa Hamptons – City Project Architects

Scenografie

Un stil contemporan minimalist nu trebuie să fie plictisitor, iar biroul de arhitectură Dofinteriors demonstrează prin designul băilor din acest apartament din București că, dacă jonglezi compozițional cu diverse materiale și culori – plăci ceramice în tonuri neutre, lemn, oglinzi, toate puse în valoare de un iluminat corect, poți obține adevărate scenografii. În baia de serviciu, artistul principal este lavoarul freestanding iar toate elementele compoziționale – pereții vopsiți, plăcile ceramice cu aspect de marmură, arcul de cerc al oglinzii și lumina ambientală contribuie toate la punerea în scenă.

Aesthetic Balance – Dofinteriors

Aesthetic Balance – Dofinteriors

Boutique

Cerința beneficiarilor de a obține un aer de hotel boutique s-a concretizat în această baie proiectată de Cristina Joia prin utilizarea unei faianțe cu aspect de marmură și un mozaic alb negru care recreează aceleași ramificații ale pietrelor naturale. Accentele de auriu cromat ale bateriilor Rondo Dalet și ale obiectelor de iluminat aduc un aer glam băii. Singura pată de culoare e reprezentată de masca lavoarului vopsită galben care contrastează puternic cu griurile ceramicii și ale lavoarului cu textură de granit.

Jazzy Feeling Apartment – Joia Interiors

Jazzy Feeling Apartment – Joia Interiors

SPA glam

Lăuntric Design și ADAS & More au propus pentru această baie un design feminin cu ușoare accente luxuriante, prin finisajele și inserțiile aurii și venaturile fine ale gresiei Porcelanosa din colecția Persia, accentuate de fondul cromatic alb. Cada freestanding Dalet aduce un aer de SPA băii, oferit și de amplasarea acesteia pe un piedestal finisat cu gresie cu aspect de lemn.

Casa AMTD – Lăuntric Design și ADAS & MORE

Casa AMTD – Lăuntric Design și ADAS & MORE

Minimalism contemporan

Plăcile ceramice de dimensiuni mari, modelele Liem Dark Nature și Glem White Nature de la Porcelanosa, conturează un spațiu minimalist contemporan în această baie matrimonială proiectată de biroul de design interior Stephan Eyck. Baia respectă armonia cromatică din întreaga casă, întregul design fiind conturat cu ajutorul lemnului și al plăcilor ceramice de mari dimensiuni cu aspect de marmură.

Residence C7 – Stephan Eyck

Contraste puternice

În cazul în care îți dorești o amenajare curată estetic, aproape sterilă, o paletă cromatică în tonuri de alb, negru și gri poate fi soluția pentru tine. Arhitecții de la Studio 2.1. au ales pentru un apartament modern conturarea întregului spațiu cu plăci ceramice cu aspect de marmură din colecția Monte Tiberio de la Kerama Marazzi, inclusiv în băi. Într-una din băi, arhitecții au optat pentru un mix între finisaje ce redau marmură și o tencuială decorativă din microciment, cu proprietăți hidrofobe care delimitează și accentuează zona căzii. Mergând pe același dualism alb-negru, baia matrimonială a fost placată în zona dușului cu un mozaic negru, restul pereților fiind placați cu același finisaj de marmură. Având deja un contrast puternic în ambient, arhitecții au ales baterii Grohe cu un finisaj clasic cromat lucios.

Monochrome lines – Studio 2.1.

Monochrome lines – Studio 2.1.

Proiectele pot fi vizualitate integral în Albumul Lifestyle Design Interior 2022 care poate fi achiziționat aici. Albumul este disponibil și în librăriile Cărturești din toată țara.

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe