Cu siguranță, livingul joacă rolul cel mai important într-o locuință. Acesta trebuie să fie locul cel mai plăcut și confortabil. Este spațiul perfect pentru a petrece timp cu familia sau prietenii, pentru a viziona un film sau pentru a te relaxa și atât. Livingul este așadar spațiul care merită cea mai mare atenție când vine vorba de idei de amenajare, iar cheia designului trebuie să exprime personalitatea și stilul tău.
Pentru amenajarea camerei de zi este nevoie să iei în considerare câteva aspecte. Prima oară trebuie să evaluezi încăperea și să îți dai seama de cât spațiu dispui pentru a ca livingul să nu fie foarte încărcat. Amplasarea obiectelor de mobilier necesită o planificare precisă, astfel încât să poți crea un flux de circulație optim. Când începi decorarea unei camere de zi, încearcă să te axezi pe punctul focal, cel care îți va atrage atenția atunci când pășești pentru prima oară în încăpere. Să luăm ca exemplu canapeaua, unul dintre cele mai importante elemente din compoziție. Canapeaua îți va dicta atmosfera generală a spațiului, astfel, alăturând piese compatibile cu aceasta vei reuși să generezi o imagine de ansamblu coerentă. Ai grijă să alegi o canapea confortabilă care să-ți servească scopurilor tale și să îți satisfacă imaginația. Iluminatul, fie că vorbim de lumină naturală sau de obiecte și corpuri de iluminat, este un alt factor cheie pe care trebuie să îl iei în considerare încă de la început. Trebuie să profiți la maximum de spațiul tău și să înțelegi cum să evidențiezi culorile din încăpere. În orice amenajare lumina este prietenul tău cel mai bun.
După ce ai luat în considerare aceste aspecte, te poți ocupa de alegerea stilului care ți se potrivește cel mai bine. Pentru asta, noi venim în ajutorul tău cu câteva idei pentru ca livingul tău să fie spațiul perfect pentru tine.
Stilul scandinav
Silvia Di Falco – Laboratorul de Design – Grey & Wood
Decorul în stil scandinav este inspirația perfectă atunci când îți dorești să creezi o oază confortabilă cu un plus de lumină în încăpere. Designul scandinav este curat, cu linii simple, minimalist și funcțional, fără a sacrifica estetica încăperii. Mobilierul scandinav este caracterizat de sezonul rece din nord, unde simplitatea și practicalitatea sunt de multe ori ce ai nevoie pentru a face față vieții de zi cu zi. Lemnul și țesăturile groase din bumbac sau in mențin căldura, fiind astfel elemente puternice din vocabularul stilistic. Cald și primitor, designul scandinav pune accentul pe elemente de confort care să aducă o atmosferă cozy.
Stilul Boho
Hermina Goya Studio – Charming place
Atunci când vrei să uiți de formalitate și de liniile dure poți să apelezi la un stil boho care conturează o estetică relaxată pentru linving-ului tău. Culorile neutre pot părea banale, dar un plus de culoare atent ales, cum ar fi plantele de interior sau un obiect de decor extravagant, pot aduce o notă revitalizantă. Un alt element care nu lipsește stilului boho este coșul din ratan care adaugă o textură delicată în compoziție și accesorizează încăperea. Covoarele din iută nu trebuie să lipsească nici ele din decorul boho. În general, acest stil necesită multă textură și un aranjament excentric care te va face să fii mereu inspirat.
Stilul industrial
Dofinteriors – Industrial Infusion
Stilul industrial este caracterizat de un plan deschis. Cand vorbim de locuire, elementele stilului industrial sunt inspirate de fabrici și depozite care, în final, au fost transformate în spații de locuit. Estetica industrială presupune integrarea detaliilor tehnice de infrastructură care în mod tradițional nu sunt prezente la vedere. Țevile aparente, podele fără straturi complexe de finisaj sau chiar utilaje reinterpretate ca obiecte de mobilier sunt câteva exemple de elemente de vocabular specifice silului. Planul deschis al livingului va face spațiul să pară mult mai mare și va permite pătrunderea luminii naturale. Culorile sunt în general neutre, nuanțe de gri și negru însoțite de cărămidă, textil brut și metal, lemnul fiind folosit pentru a contrasta senzația de rece, aducând o senzație de confort și o notă vizuală plăcută.
Stilul rustic
Ana Grigorescu – Chalet
Un aspect care definește stilul rustic este acela de a folosi materiale și culori neutre – mult lemn și piatră pentru texturi, elemente sau accesorii organice în forma lor sinceră și nealterată. Este simplu, natural și aduce o senzație pământească reconfortantă. Piesele de mobilier păstrează aceeași linie generală – piele moale, lemn, țesătură lucrată manual și o schemă de culori inspirată din paleta infinită a Mamei Natură – un amestec de maro, gri și negru. Dacă îți dorești să te simți conectat cu lumea naturală, acest stil este perfect pentru tine.
Stilul contemporan
Gavia Concept – Alina Duculescu, Anamaria Căpățineanu – Yin & Yang Penthouse
Designul contemporan conține elemente minimale, cu linii clare și imprimeuri grafice. Adesea, se consideră ca fiind dinamic și îndrăzneț, potrivit celor cu o astfel de personalitate. Culorile predominante sunt negru și alb. Piesele de mobilier aduc o notă atemporală, dar în același timp ar trebui să fie simple și puternice. În livingul contemporan, obiectele de decor sunt în general accente discrete cu încărcătură simbolică, în timp ce plantele și florile ar trebui să fie mari și dramatice, realizând astfel un echilibru compozițional dinamic. Dacă ești avangardist și sofisticat, poate că stilul contemporan este pentru tine.
Camera de zi este spațiul în care poți să-ți exprimi cel mai bine personalitatea. De cele mai multe ori procesul de decorare poate fi o experiență creativă și reconfortantă, astfel încât mediul în care trăiești să capete plus valoare. Lasă-te inspirat de în fiecare zi de lucrurile care te bucură și explorează mereu idei creative pentru a putea avea la final un rezultat uimitor!