Zgomotul poate fi atât de puternic, de fapt, încât studenți de la o universitate tehnică din Statele Unite ale Americii au inventat un extinctor capabil să stingă un incendiu prin intermediul sunetelor de frecvențe joase. Dacă sunetul poate bate chiar și focul, imaginați-vă ce alt impact poate avea.
Ce este timpul de reverberație?
Sunetul dintr-o încăpere se diminuează ca intensitate în timp, pe măsură ce energia sa este absorbită prin intermediul interacțiunilor undelor sonore cu diversele suprafețe din cameră. Dacă există multe suprafețe cu propietăți puternic absorbante, atunci sunetul va scădea foarte repede în intensitate. Acest tip de încăperi se denumesc încăperi moarte acustic. Dacă suprafețele din cameră sunt reflectante, atunci va dura mai mult până ce sunetul nu se va mai putea distinge. Totuși cât durează până ce sunetul nu se mai poate auzi depinde de cât de puternic a fost el pentru început, cât și de capacitatea auditivă a persoanei care îl măsoară.
Pentru măsurarea acestui aspect s-a creat un parametru standard și anume timpul de reverberație. Acesta este definit ca fiind durata de timp necesară pentru ca sunetul să se diminueze la un nivel de 60 de decibeli sub nivelul său originar.
Sunetul/ Acustica este o știință, iar fiecare spațiu reprezintă o combinație unică de forme, suprafețe, estetică și cerințe acustice. Următoarele recomandări sunt concepute ca valori indicative pentru a vă orienta în direcția corectă. Scopul este mereu acela de a crea combinația perfectă între estetică și design acustic.
Gradiniță – Loc de joacă
Timp de reverberație: 0,4sec
Materialele absorbante trebuie să fie apropiate de sursa zgomotului, să reziste la impact și să fie lavabile.
Birou de lucru – sală de studiu
Timp de reverberație: 0,7 – 0,4sec
Utilizați bariere acustice, tavane suspendate absorbante și materiale izolatoare în pereți.
Sală de clasă
Timp de reverberație: 0,6 – 0,4sec
Folosiți materiale absorbante și reflectante la tavane, utilizând totodată structuri ce reduc înălțimea tavanul în anumite zone ale sălii, iar la pereți materiale absorbante rezistente la impact. Luați în considerare și necesitatea curățirii cât și pe cea a revopsirii. Provocarea în ceea ce privește acustica sălilor de clasă este aceea de a reduce timpul de reverberație suficient fără ca acesta sa fie nici prea scurt și nici prea lung, căci ne dorim ca vocea să poată să se deplaseze, fără însă să apară ecoul.
Sală de repetiții muzicale
Timp de reverberație recomandat: 1,2 – 0,9sec
Utilizați materiale reflectante, materiale ce difuzează sunetul și doar pe arii limitate materiale absorbante.
Living room
Timp de reverberație recomandat: 0,9sec
Utilizați materiale absorbante pe 70-80% din suprafața tavanului și câteva la pereți.
Dormitor
Timp de reverberație recomandat: 0,5sec
Utilizați cât mai mult materiale absorbante. Aceasta este camera pe care probabil v-o doriți a fi cel mai aproape de camera moartă acustic ideală.
Restaurant / Bucătărie
Timp de reverberație: 0,8 – 0,7sec
Utilizați materiale absorbante pe 50-70% din suprafața tavanului și pe 10-20% din suprafața corespunzătoare a pereților.
Crearea acusticii perfecte într-o încăpere nu este întotdeauna atât de ușoară. Luați în considerare existența mai multor factori ce pot interfera.
Cercetări recente au găsit că modul de ocupare al unei încăperi are un impact real în timpii de reverberație. Cercetarea s-a focusat pe săli de clasă și camere de spital. Rezultatele au arătat că nivelele de ocupare mereu în modificare au dus la o diferență semnificativă și măsurabilă în nivelele timpilor de estompare a sunetelor.
În funcție de proiectul Dvs. ratele de ocupare pot fi mai mult sau mai puțin relevante.
Specialiștii Knauf Gips vă recomandă gama de produse Knauf Danoline – tavane casetate cu plăci din gips-carton cu sau fără perforații pentru a realiza estomparea zgomotelor în incăperi.
Detalii suplimentare găsiți aici: Tavane casetate din gips-carton Knauf DANOLINE Unity | knauf.ro.