Birou: In Situ
Echipă: arh. Ion Popușoi, arh. Bogdan Preda
Antreprenor general: Tecton Trust
Foto: arh. Arthur Țintu – interior, arh. Radu Malașincu – exterior
Localizare: Brașov
Beneficiari: familie
Durată execuție: un an
Suprafață utilă: 360 mp

Îmbinare ultra-contemporană de sticlă, lemn și lumină într-un duplex cu vedere spre Brașov – In Situ

Apartamentul tip duplex se află la ultimul nivel al unei clădiri proiectate de arhitecții Ion Popușoi și Bogdan Preda pe Dealul Melcilor din Brașov. Imobilul are șase apartamente – patru la parter, de închiriat, cu acces din vale, și două duplexuri la etaj, cu acces din deal, în care locuiesc proprietarii clădirii, doi frați. Masivitatea clădirii este redusă printr-o serie de articulații pe orizontală și verticală, ce mențin caracterul unitar al compoziției.


Finisajele fațadei traversează ecranul de sticlă pentru a accentua continuitatea interior-exterior și a dilua limita dintre acestea. Peretele de ardezie de la intrarea în apartament traversează planul orizontal al pardoselii și tavanului, secționând plăcile de beton, asigurând astfel continuitatea spațială dintre cele două niveluri superioare ale clădirii. Astfel, lumina zenitală ajunge până la etajul inferior, filtrată de pardoseala de sticlă. Ușile și ferestrele sunt de la Schüco.

Spațiile interioare sunt fluide, interconectate, inundate de lumină și deschise complet către priveliștea din vale. Fațada către panorama orașului este complet vitrată, în timp ce fațadele laterale și cea din spate decupează fragmente din peisaj. Finisajele alese în interior sunt în acord cu zona montană a proiectului și exteriorul clădirii: „Am ales materiale preponderent naturale: lemn, piatră, sticlă, metal – materiale testate de timp și care nu sunt supuse capriciilor momentului”, menționează arh. Ion Popușoi.

Pentru mobilier și decorațiuni, a optat pentru piese de impact, care „să se integreze neostentativ cu celelalte elemente din casă și dacă se poate să nu îmbătrânească vizual foarte repede, lucru greu de obținut uneori, având în vedere rapiditatea cu care se schimbă tendințele.”

Cromatica din zona de zi exploatează nuanțe calde de oranj și galben, ce devin accente pe fundalul din lemn. Băile au o notă minimalistă și sunt finisate cu plăci ceramice Kerama Marazzi și Porcelanosa, cu texturi naturale, plus obiecte sanitare și baterii Noken (Porcelanosa Grupo).

/ Sfatul arhitecţilor
Amenajarea nu a pornit de la un spațiu existent, care trebuia valorificat într-un anumit fel. Spațiul interior, la fel și finisajele interioare, au fost gândite și asumate de la bun început împreună cu arhitectura clădirii.

Proiect prezentat în albumul Lifestyle Design Interior 2021. Albumul poate fi achiziționat de AICI.

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe