Povestea a început când C, un inginer constructor, a vrut să-și construiască o casă cu ajutorul unui arhitect și, mai ales, să o facă eficientă energetic. A venit cu o schiță frumoasă, însă nepotrivită pentru terenul pe care îl avea împreună cu soția. În urma analizelor de însorire, de teren și, mai ales, a dorințelor ambilor parteneri, a rezultat această casă cu un regim de înălțime interesant. Din spate, pare a fi o casă cu parter, iar din față este o casă cu etaj. În realitate, locuința crește odată cu terenul și se dezvoltă organic.
Au avut nevoie de mult spațiu de depozitare, de aceea un subsol generos acaparează planul de subsol. M-am folosit de acest volum pentru a îndeplini cerința A-ei de a avea o curte nivelată unde să poată invita prietenii la masă și unde să cultive câteva legume. Deoarece terenul are străzi pe două laturi, am putut să fac intrarea principală de sus și să amplasez astfel livingul și bucătăria la nivelul superior. Astfel, familia va profita de intimitate, dar și de priveliștea generoasă spre sud-est.
Bucătăria are ieșire direct pe terasă, iar din curte, prin intermediul vitrajelor mari, privirea se plimbă fluid prin spațiul de gătit, de servit masa, apoi prin spațiul familiei până se fixează pe priveliștea Clujului din depărtare. Dormitoarele sunt la nivelul inferior, iar spațiile au fost gândite strict funcțional, deoarece familia dorește să petreacă tot timpul împreună în zona de zi. Recunosc că implementarea și nivelul de detaliu atins mă ung la suflet. Cu siguranță, acest lucru se datorează și meritului firmei de construcții, TCA Imobiliare, condusă de cei doi beneficiari, dar și faptului că ne-am sfătuit mereu la fiecare pas.