Denumire proiect: Casa A.

Denumire studio arhitectură:
MCD Studio | Interior 9 SRL

Echipă proiect: Mihaela Cetanaș, arhitect de interior & designer

Autor fotografii: Cezar Buliga

Oraș/Localizare: Jud. Mureș, Transilvania

Anul finalizării: 2022

Beneficiari: familie cuplu matur

Suprafața utilă: 100 mp

Beneficiarii s-au mutat de la oraș la sat, într-o casă secuiască de o sută de ani, alegând traiul simplu, aproape de natură, într-o comunitate rurală. În această manieră s-a desfășurat și dezvoltarea conceptului de amenajare, axat pe căutarea și materializarea valorilor care să sprijine acest trai frumos și autentic, în bazinul multicultural al Transilvaniei.

Conceptul a avut două dimensiuni – reabilitarea și restaurarea construcției după specificul arhitectural zonal și stabilirea unor criterii de autenticitate valorică, sustenabilitate și respect pentru cadrul cultural, la care să fie adăugate funcționalități contemporane. Ne-am lăsat ghidați de dorința de a crea un amestec sensibil, pacificator, definit de liniște și stare de bine, cât mai organic în materializare. Stilul rezultat este eclectic contemporan.

Am regândit comunicarea între zonele casei, astfel încât spațiul să corespundă nivelului de confort cerut de proprietari. Pentru a câștiga mai multă suprafață utilă, am propus construcția unei mansarde în locul podului ventilat, după verificarea în prealabil a structurii. Au urmat apoi introducerea spațiului necesar pentru casa scării și proiectarea băilor, două la parter și una la etaj. Parterul este compus din hol, sufragerie cu bucătărie, baie de serviciu, dormitor, baie matrimonială și dressing. Intrarea a fost semnalizată printr-o arcadă generoasă, reorganizând relația între zona de bucătărie și zona de luat masa, dar și accesul la etaj prin casa scării. La mansardă sunt dispuse un dormitor, o baie și un spațiu destinat socializării.

Am folosit culori saturate pentru a contura elementele arhitecturale și a aduce focus în compoziția spațială – verde aprins pentru ferestre, albastru pentru mobilier și motive etno multicolore pentru covoare, totul pe un fundal neutral. Aceste direcții aduc dinamism și completează ideea centrală de compoziție multiculturală cu influențe secuiești/maghiare, săsești și românești, exprimând vitalitatea traiului autentic.

Părerea beneficiarului

„Am ținut să păstrăm stilul tradițional al casei. Evident lucrul acesta nu ar fi fost posibil fără dezvoltarea întregului concept realizat de Mihaela, fiind foarte încântat de felul în care cele două elemente pe care ni le-am dorit de la început au fost combinate – un ambient plăcut și relaxant, învăluit de o atmosferă de tradiție și bun gust. Cred că mulțumirea și împlinirea pe care mi le-au adus acest proiect este redată cel mai bine de momentele în care, indiferent în ce loc al casei mă aflu, efectiv stau și contemplez la armonia, starea de bine și frumos pe care mi-o oferă spațiile.”

Sfatul arhitectului/designerului

Când lucrezi la amenajarea interiorului, caută să aliniezi valorile tale cu cele ale spațiului: de pildă, restaurarea unei case tradiționale arată nevoia ta de valori autentice, care se pot traduce în alegerea de finisaje și mobilier din materiale naturale, lucrate manual sau cu un finisaj textural natural. Creează un dialog între exteriorul și interiorul casei: adu lumina și natura în interior, folosind fie elemente decorative direct desprinse de acolo, fie ecouri elegante adaptate echilibrat. Fii tu! Dacă amenajarea este o odă și un act de dragoste închinat valorilor tale, aceasta își va găsi coerența tocmai prin acest filon personal, care unifică toate elementele expuse în spațiu.

Contactează
autorul proiectului!

Scrie-ne un mesaj, iar noi te vom pune în legătură cu autorul proiectului.

Alte proiecte semnate de MCD Studio – Mihaela Cetanas