amenajare casa

Localizare: Piatra Neamt
Autor: Vinklu
Foto: Stefan Pavaluta

Amenajare casa V17

Text Stefan Pavluta

Ca in orice oras de provincie, pe masura ce te indepartezi de centru, tesutul se rarefiaza si scara fondului construit se micsoreaza. De obicei, iesirea din oras e populata de diferite locuinte unifamiliale de-a stanga si dreapta drumului principal.

In Piatra Neamt, o casa aflata pe un drum secundar, rupt din axul principal al unei iesiri din oras primeste o tema de locuire mai complexa. O familie numeroasa, cu membri de diferite varste, dar stabiliti in diferite zone ale tarii isi doreste un loc ce poata sa gazduiasca toti membri in ocaziile in care sunt toti acasa.

Santierul l-am primit la “rosu”, o vila a anilor 2000 in care nu se intrase, cred, de mai bine de 10 ani. In acest sens, si clientii au fost, mai mult sau mai putin, de toate varstele. Tema principala a amenajarii casei a fost ajustarea functiunilor interioare, finisarea tuturor spatiilor si mobilarea cu strictul necesar a tuturor camerelor.

De asemeni si exteriorul a fost inchis, prin finisarea exterioara, refacerea gardului si accesului secundar.

Surprinzator (sau nu), spatiile interioare sunt bine proportionate, luminoase, cu holuri generoase si un traseu bine gandit. Tinand cont de contextul rural, arhitectura casei dar si “clientii” diferiti, intentia s-a orientat catre detaliul bine executat. De aici, au aparut ramificatii ce tin de un anumit scenariu in care toata lumea e prezenta: spatii cat mai deschise si primitoare, cu eventuale impartiri functionale generate de piese de mobilier sau orientare. Lasand la o parte, pozitionarea ferestrelor si usilor, am incercat ca in amenajarea casei fiecare pozitionare sa fie gandita un raport cu un element generator: fotoliu/canapea cu semineul, masa de dining cu insula de bucatarie, etc. Prezenta a 3 generatii intr-un singur loc m-a indreptat spre un limbaj interior bazat pe materiale si culori inspirate din natura, cu  introducerea unor detalii sau rezolvari artizanale in toate piesele propuse (cumparate, construite sau de mobilier).

Spatiul interior si exterior, avea deja un potential (in asteptare), care a fost intregit piese desenate si executate pentru scenariul de fata si pus in valore de un iluminat directionat cu o intensitate atent proportionata.

Ca o concluzie, cred ca esentialul a fost ca pentru amenajarea acestei case sa construiesc un scenariu care se poate dezvolta si desfasura in timp. O structura pe care se poate adauga si modifica in timp, pe masura ce toti “locatarii” isi vor contura modul de a locui impreuna sub un singur acoperis.

Contactează
autorul proiectului!

Scrie-ne un mesaj, iar noi te vom pune în legătură cu autorul proiectului.

Alte proiecte semnate de Vinklu – Stefan Pavaluta