Denumire proiect:
Riyo Wok & Sushi

Denumire studio arhitectură: NKN arhitectura

Echipă proiect: arh. Norbert Ianko

Autor fotografii: arh. Norbert Ianko

Oraș/Localizare: Timișoara

Anul finalizării: 2022

Beneficiari: firmă

Suprafața utilă: 50 mp

Beneficiarii dispuneau de un spațiu mic, însă cu o poziționare bună, în care doreau să deschidă o afacere profitabilă. Conceptul se dezvoltă în jurul cireșului japonez și a mai multor elemente care ne duc cu gândul la cultura japoneză. Tâmplăria tradițională de mare precizie și materialele de calitate sunt prezente în amenajare, prin ardezia lipită pe perete, prin tavanul și mobilierul din stejar lăsat într-o nuanță cât mai naturală, dar și prin tapetul care ne duce cu gândul la un peisaj minimalist japonez.

Spațiul este compus din zona principală, în care se găsește bucătăria deschisă, și partea cea mai mare din zona de servit. Pe lângă acestea mai există o baie și un spațiu apendice în care s-a amenajat un separeu pentru evenimente mai restrânse și cu mai multă intimitate. Stilul abordat este unul industrial-minimalist. Materiale dure precum piatra de culoare neagră, lemnul în nuanțe naturale, inoxul cu un aspect industrial, domină spațiul, însă sunt echilibrate prin contrast de un ­terazzo cu o nuanță roz-somon deschis și protagonistul restaurantului, cireșul japonez, cu florile sale delicate. Cromatica îmbină culorile gri-negru cu nuanțe de stejar natur și este dominată de rozul-somon care se regăsește pe finisajul pardoselii și la petalele din decorul vegetal.

Restaurantul, cu o suprafață modestă de 50 de metri pătrați, are o bucătărie deschisă care oferă un spectacol culinar clienților, mai ales celor care stau la barul care înconjoară zona de gătit. Bucătăria deschisă era una din cele mai importante dorințe ale clienților. Un alt loc interesant este pultul de la fereastra orientată spre strada pietonală, care oferă o priveliște către exterior și în același timp are rolul de a atrage atenția trecătorilor și a îi invita înăuntru. În zona din spate a restaurantului s-a creat un loc separat pentru grupuri mai restrânse de clienți, unde se pot organiza și evenimente mai private. Acest spațiu, fără prea multă lumină naturală, are un tavan extensibil retro-luminat și un print cu o boltă cerească pe care se conturează florile unui cireș japonez.

Localul de dimensiuni reduse oferă o atmosferă plăcută, familială, însă are un număr limitat de clienți pe care îl poate primi. Succesul mare pe care l-a avut restaurantul i-a determinat pe beneficiari să își dorească să extindă afacerea pe viitor.

Părerea beneficiarului

„Ne-am dorit să obținem un restaurant cu un caracter aparte, unul pentru care se „înghesuie” lumea să își rezerve un loc. Suntem foarte mulțumiți de cum a ieșit amenajarea și cred că este un loc în care revenim la muncă cu cea mai mare plăcere. Colțul meu preferat este separeul restaurantului, în care tavanul extensibil luminos creează o atmosferă foarte diferită și plăcută.”

Sfatul arhitectului/designerului

Un truc prin care cred că se atrag mulți clienți în restaurant a fost amenajarea unor locuri de servit direct în fereastră. Acele locuri invită orice trecător să intre și să ia parte la experiența culinară de foarte bună calitate oferită de restaurantul Riyo.

Contactează
autorul proiectului!

Scrie-ne un mesaj, iar noi te vom pune în legătură cu autorul proiectului.

Alte proiecte semnate de NKN arhitectura – Ianko Norbert