Ne bucurăm că te-ai înscris în comunitatea noastră. Împreună, încurajăm și susținem colaborarea, inovația și excelența.

UN INTERVIU CU LUCIAN ENARU, DIRECTOR GENERAL SCHNEIDER ELECTRIC ROMÂNIA
1. Câteva cuvinte despre Schneider Electric. De s-ar putea spune ca Schneider Electric este o poveste de succes în piața din România?
Compania noastră este pe piață de mai bine de 25 de ani, timp în care ne-am construit o echipă solidă, am dezvoltat o rețea puternică de parteneri de integrare și distribuție la nivel național, am integrat companii achiziționate de Group la nivel global și am gestionat un centru de shared services care deservește clienți în peste 14 limbi străine. Cu produsele și soluțiile noastre, am contribuit la eficiența operațională a multor companii internaționale care au aici fabrici, la eficiența energetică a multor clădiri rezidențiale, industriale sau comerciale, la eficiența și siguranța multor spitale și clinici din România.
Chiar dacă puțin din ceea ce facem ”se vede”, tot ceea ce facem ”se simte” – de la centre de date care funcționează continuu și eficient acum, când suntem cu toții în era inteligenței artificiale și a activității online, la clădiri inteligente, capabile să gestioneze încălzirea, iluminarea, ventilația și alte funcții vitale în parametri optimi.

2. Care este secretul acestor rezultate?
La baza întregii noastre activități stă înțelegerea profundă a faptului că trăim într-o societate ”electrică” și că utilizarea eficientă a energiei este singura garanție că vom putea funcționa în continuare așa cum ne-am obișnuit, cu toate beneficiile tehnologice ale modernității. ”Life is On”, sloganul nostru este acum de mai mare actualitate ca oricând. Viața noastră – profesională și personală, calitatea ei depind tot mai mult de energie electrică. Deci pentru noi a contat foarte mult să putem comunica și demonstra implicarea și importanța extraordinară a produselor și soluțiilor noastre partenerilor, clienților și publicului larg. Ne-am construit relații de colaborare foarte îndelungate cu mulți dintre aceștia pentru că avem – în multe situații – responsabilitatea bunei lor funcționări și pentru că, mai ales în ultimii ani, putem să-i ajutăm decisiv să-și îndeplinească obiectivele de sustenabilitate și eficiență operațională.

3. Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o până acum?
Dacă vreți, cea mai mare provocare a fost reversul răspunsului meu la întrebarea anterioară. Cu portofoliul de produse și servicii de care dispuneam, cu insight-urile în materie de evoluție a consumului de energie electrică la nivel global și european, pentru noi era de multă vreme foarte clar că multe companii au mare nevoie de noi – dar trebuia să le demonstrăm acest lucru și companiilor.
Un salt imens a fost făcut în perioada pandemiei, când foarte multe companii au trebuit să migreze în online rapid și integral, ca să poată supraviețui, și când transformarea digitală a căpătat un impuls fără precedent. Atunci am putut să ne dovedim utilitatea pentru mulți potențiali clienți pentru care, până la acel moment, transformarea digitală era ”nice to have”.
Acum, cu extinderea utilizării inteligenței artificiale și cu schimbările în modul de lucru al oamenilor, provocările sunt un pic diferite, presiunea tot mai mare se pune asupra operării eficiente a centrelor de date, iar în cazul clădirilor – pe soluții care să permită utilizarea diferențiată sau flexibilă a acestora. Pentru toate aceste probleme, avem răspunsuri.

4. Ce previziuni aveți pentru următorii 5 ani cu privire la dezvoltarea pieței din România?
În domeniul nostru, cel al managementului energiei, știm că vom avea din ce în ce mai mult de lucru. Omenirea consumă tot mai multă energie electrică, se bazează tot mai mult pe online, pe centre de date, mai nou – pe inteligență artificială, deci are nevoie de soluții care să permită și să susțină această creștere a consumului. Iar noi avem soluțiile. România este parte a comunității globale, tendințele care devin evidente la nivel mondial se regăsesc și la noi, avem mașini electrice, clădiri inteligente, centre de date, o industrie IT vibrantă, toate acestea au nevoie de sisteme și soluții de gestionare riguroasă și economică a energiei. Pe scurt, prevăd cinci ani de creștere.

5. Ce urmează? La ce ne putem aștepta pe viitor de la brandul Schneider Electric?
La momentul la care au apărut, am integrat relativ repede în soluțiile noastre tehnologiile de tip AR și VR. Ele au fost cele care ne-au ajutat mult mai ales în pandemie, când era complicat și riscant să trimitem echipe de specialiști la clădirile clienților noștri care necesitau întreținere și reparații și atunci am reușit să ne derulăm activitatea de la distanță, cu ajutorul tehnologiilor.
Mă aștept să integrăm, cât de curând, inteligența artificială în soluțiile noastre, pentru o viteză de reacție și mai mare, pentru un plus de flexibilitate și de eficiență în gestionarea clădirilor, pentru o mai bună administrare a nevoilor energetice ale centrelor de date. Deși poate multe dintre progresele pe care le facem în domeniu sunt puțin vizibile, pentru că ele reprezintă coloana vertebrală a unei clădiri, să spunem, și coloana vertebrală nu e neapărat vizibilă.

6. Sunteți un nume cu rezonanță internațională. Care sunt 3 motive pentru a lucra cu Schneider Electric?
În primul rând, suntem o companie definită de inovație constantă, creăm și oferim clienților noștri acces la cele mai noi tehnologii în domeniu, la nivel global. Apoi, avem o preocupare autentică și permanentă pentru sustenabilitate – domeniul nostru de activitate este cel al managementului responsabil și eficient al energiei și prin aceasta asigurăm sănătatea organizațiilor clienților noștri ținând cont, în același timp și de sănătatea planetei și de viitorul nostru. Nu în ultimul rând, avem mai bine de 25 de ani pe piața locală, iar experiența aceasta o putem accesa și valorifica în beneficiul clienților și partenerilor noștri.

7. Suntem o comunitate tânără. Ce mesaj ați vrea să transmiteți arhitecților și designerilor din România?
Arhitecții și designerii din România au realizări și proiecte remarcabile de două-trei decenii, România s-a transformat vizibil și cu ajutorul arhitecturii, iar coagularea dumneavoastră în organizații profesionale active și dinamice este ea însăși un semn de maturitate.
Mesajul meu ar fi acela de a ține cont întotdeauna, în alegerea soluțiilor și proiectelor pe care le propuneți clienților, de cum ar ajunge ele să funcționeze – estetic și sustenabil – peste 20 de ani. Ar avea valoarea aceea atemporală, pe care o admirăm cu toții? Ar deveni ”landmarks” respectate și vizitate de turiști? Ar adăuga valoare cartierelor în care se află? Ar putea fi întreținute în continuare eficient și cu minime intervenții sau ar avea nevoie de reparații capitale? Cred că dacă ne gândim cu toții în perspectivă atunci când acționăm în prezent, și dacă ținem cont de mediu – fie că vorbim despre mediu ca ”environment” sau ”context urban” putem să avem rezultate mai bune în ceea ce facem.