Rolul ambiantei interioare este unul extrem de important pentru activitatile noastre zilnice si pentru locuire. Il simtim, cu siguranta, cu atat mai puternic in aceste momente, in care timpul petrecut in interiorul spatiilor a crescut si mai mult. In prima parte a acestui material am aratat importanta designului interior in transmiterea unei stari de bine, ca element de legatura si de echilibru intre toate piesele unei amenajari.

Cum influențează designul interior starea de spirit? (II)

Am aratat ca este esential ca un spatiu interior sa functioneze optim in raport cu stilul de viata al locuitorilor, dar si sa ofere confort psihologic si vizual, printr-o corelare atenta a tuturor elementelor estetice. Designul interior poate transforma semnificativ spatiul, prin interventii mai mici sau mai ample. Dupa o privire de ansamblu, te invitam sa explorezi in amanunt principii esentiale pentru crearea unui ambient reconfortant.

 

Cromatica

Este o bucurie sa alegem si sa armonizam culorile interiorului nostru, dar si o provocare pentru a imbina in mod echilibrat culorile intense cu nuantele neutre. La acest echilibru cromatic participa toate elementele interiorului, de la finisaje si pana la decoratiuni sau plante ornamentale.

 

Exista o intreaga psihologie a culorilor si a modului in care acestea ne influenteaza starea de spirit. De la tonurile energizante de rosu aprins si pana la tonurile reconfortante de verde pastel. Tendintele in design interior fixeaza in fiecare an culorile predominante pentru amenajarile interioare, care se regasesc apoi intr-o varietate de formule in proiectele creatorilor de ambiante.

 

Este de ajutor sa cunosti influenta culorilor asupra starii de spirit, dar este la fel de important sa urmaresti sa te inconjori de culorile preferate. In acelasi timp, exista o multitudine de nuante ale aceleiasi culori, iar efectul se poate modifica semnificativ odata cu tonalitatea nuantelor.

 

In prezent, sunt din ce in ce mai mult redescoperite si apreciate nuantele naturale si tonurile calde ale unor texturi precum argila sau lemnul. Este binecunoscut aportul pozitiv al elementelor naturale in compozitia unui interior, prin starea de calm si echilibru pe care o transmit. Texturile naturale creeaza ambiente reconfortante prin nuantele lor blande, iar in asociere cu lumina zilei capata si mai multa frumusete.

 

Importanta detaliilor

O atmosfera placuta are la baza detalii atent create. Chiar daca nu le observam la prima privire, detaliile „lucreaza” in mod semnificativ la conturarea atmosferei generale. Grosimea unor linii, modul de imbinare a doua suprafete, finetea texturilor care compun interiorul sau tipul de montaj al unor elemente de finisaj creeaza acele detalii care dau fluenta si coerenta amenajarii, transmitand un sentiment de lejeritate si echilibru.

 

Tehnologiile actuale permit crearea unor finisaje si detalii de inalta precizie, atat in privinta redarii unor anumite texturi, cat si a preciziei de imbinare sau finisare a elementelor de capat. In domeniul placilor ceramice, texturi precum lemnul, marmura, piatra naturala sunt redate cu inalta fidelitate, iar tehnologia de rectificare a placilor permite imbinarea cu rosturi extrem de fine, aproape insesizabile, pentru a da continuitate suprafetelor. In acelasi fel, taierea cu jet de apa permite imbinari aproape invizibile ale placilor la colturi, fara profile suplimentare.

 

In realizarea mobilierului, finisarea muchiilor prin frezare permite obtinerea unor muchii fine sau a unor manere ascunse care dau pieselor de mobilier un aspect unitar, minimalist, sofisticat.

 

Verticalitate vs. orizontalitate 

Verticala si orizontala sunt cel mai strans legate de ideea de miscare/dinamism (pozitie verticala), respectiv repaus/odihna (pozitia orizontala). Pornind de la acest aspect de baza, putem corela modul de configurare a spatiului prin design interior in functie de tipul de activitate careia i se adreseaza – activitati mai degraba statice sau mai degraba dinamice.

 

Pentru spatiul livingului, o compozitie orizontala pare a fi mai potrivita si aducatoare a unei stari de calm, dat fiind ca este un spatiu al destinderii, al discutiilor relaxate, al lecturii sau vizionarii de filme etc. Accentele verticale pot fi integrate, ca element surpriza sau ca element care „leaga” compozitia generala.

 

Spatiul dining-ului, un loc mai dinamic, poate fi tratat cu mai mult accent pe verticalitate, pentru a „participa” la efervescenta meselor impreuna sau a unui pahar ciocnit impreuna cu apropiatii.

 

Spatiul bucatariei este oarecum conditionat de orizontalitatea corpurilor principale de mobilier si a blatului, care trebuie sa serveasca impecabil activitatile culinare. Exista insa numeroase exemple de folosire a liniilor verticale sau a crearii unor accente verticale, cum ar fi o insula de bar/servire, ca element dominant al spatiului.

 

Daca dormitorul este, prin sine, un spatiu ce invita la relaxare, in cadrul baii este binevenit un mix de linii verticale si orizontale, acesta fiind deopotriva un spatiu al relaxarii, dar si al revigorarii in primele ore ale diminetii.

 

Geometria formelor

„Desenul” liniilor care definesc o amenajare interioara ocupa un loc important pentru definirea atmosferei spatiului. Linii drepte sau curbe, unghiuri ascutite sau deschise, forme fluide sau forme cu o geometrie robusta, toate acestea influenteaza „aerul” unei incaperi. Liniile fluide indeamna desigur la destindere, creeaza un ambient relaxat, volatil, aerat si odihnitor. Pe de alta parte, liniile si unghiurile drepte transmit ideea de rigoare si buna organizare, necesare pentru anumite zone ale locuintei, cum ar fi bucataria sau biroul.

 

Geometria formelor capata insa valente diferite si in functie de texturile cu care se asociaza. O compozitie minimalista, riguroasa, cu unghiuri drepte poate transmite sentimentul de intimitate prin asocierea cu texturi moi, tactile, cum ar fi pielea naturala sau textilele.

 

Repetitia unor forme, intr-o suprafata decorativa, poate crea un ritm placut, odihnitor, sau dimpotriva, vibrant, in zonele unde se simte nevoia de a crea un spatiu dinamic.

 

Vibratia suprafetelor si texturilor

O amenajare de calitate se evidentiaza atat printr-un bun echilibru functional, cromatic, geometric, cat si prin calitatile texturilor folosite. Ultimii ani au adus un accent din ce mai mare pe senzorialitate, in dorinta de a da amenajarii mai mult decat o imagine placuta si de a crea spatii care invaluie, incanta, revigoreaza prin calitatea suprafetelor.

 

In privinta mobilierului, catifeaua sau textilele catifelate sunt materiale extrem de apreciate astazi pentru caracterul lor senzorial, fiind foarte bine puse in evidenta prin asocierea cu elemente metalice, cu luciu sau mate.

 

La nivelul finisajelor, o bogatie de decoruri tridimensionale au fost create pentru placi ceramice sau piatra naturala, care pot aduce un accent binevenit sau crea o intreaga suprafata care incanta atat privirea cat si atingerea, atunci cand ne apropiem de zona decorata.

 

Pentru placile care redau texturi naturale precum piatra sau lemnul, sublinierea imaginii prin reliefuri fine care accentueaza fibra sau neregularitatile materialului natural imbogatesc experienta spatiului amenajat.

 

Iluminatul

Daca mai devreme am vorbit despre „vibratia” suprafetelor prin reliefuri sau diferite decoruri tridimensionale, o buna iluminare a acestora, ca si a intregii amenajari, imbogateste calitatea ambientului.

 

Iluminatul corect dar si inteligent este esential pentru starea de spirit a locuitorilor. In primul rand, din punct de vedere functional, este important sa avem cantitatea suficienta de lumina (nici prea multa, nici prea putina) in locul potrivit, in functie de destinatia fiecarei zone a locuintei. Este esential ca pentru zonele de activitati (bucatarie, masa, birou etc.) sa existe lumina directa, concentrata, iar pentru zonele de destindere o lumina mai difuza, cu posibilitatea reglarii intensitatii.

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe