În discuția cu unul dintre fondatorii studio-ului de arhitectură și design interior Unuplusunu, am avut ocazia să descoperim viziunea și pasiunea care stau la baza acestei echipe remarcabile. Cu o pasiune comună pentru estetică, proporții armonioase și detalii impecabile, echipa se dedică să transforme spațiile în locuri care nu doar încântă vizual, dar și servesc funcționalității și sustenabilității. Călin Santa a descris experiența lor variată prin abordarea atentă a fiecărui proiect, ceea ce le permite să livreze rezultate care reflectă perfect viziunea și nevoile beneficiarilor.
Ce te-a inspirat să urmezi o carieră în arhitectură/design de interior?
Am trecut și eu prin același moment prin care trec toți liceenii când își conturează direcția în care merg și m-a atras faptul că prin arhitectură pot să fac ceva relevant, ceva palpabil și tehnic, dar în același timp și estetic. Mama mea, fiind foarte talentată la desen și absolventă de liceu de arte plastice, alegerea a fost cumva naturală. Apoi, la terminarea studiilor de arhitectură, simțind că este potențial, am continuat pe cont propriu și piața a cerut mult design, astfel ne-am format și noi în această direcție, acumulând mai multă experiență în design decât în proiectarea de arhitectură. Acum, văzând rezultatele proiectelor noastre, știu că a fost o alegere bună și că țelul inițial începe să fie atins.
Cum descrii stilul tău de design?
Fiind de profesie arhitect, tind să cred că avem o abordare foarte arhitecturală, ne bazăm pe proporții și armonie generată prin volum și textură. Evităm gesturi și obiecte neargumentate și urmărim o simplitate onestă în care toate liniile sunt “la locul lor” și nimic mai mult.
Care sunt influențele tale principale în design?
Dată fiind abordarea noastră, rezonăm cel mai mult cu influențele asiatice, și mai nou, est-europene din Ucraina și Rusia. Observăm o atenție deosebită la detalii și o curățenie impecabilă a designului, care, deși simplă, are proporții și asocieri de materiale ireproșabile.
Ce proiect consideri că a fost cel mai provocator și de ce?
Casa BAC a fost pentru mine cel mai provocator proiect, pentru că am avut libertatea de a face ceea ce vrem, pentru că am înțeles beneficiarul, rezonam foarte bine cu abordarea lui și anticipam așteptările. A fost provocator pentru că, având libertatea, lucrând cu un buget ceva mai mare, am simțit o presiune suplimentară să livrez un produs la standardul pe care mi l-am impus eu singur, și asta s-a reflectat în cizelarea a 10% din proiect în 70% din timpul dedicat.
Care este proiectul de care ești cel mai mândru?
Același care m-a și provocat cel mai mult, casa BAC. Fiind deja într-o fază avansată de execuție, lucrările se conturează frumos și rezultatul va fi pe măsură. Rezultatul fiind propria mea viziune și abordare, fără nicio influență sau modificare față de conceptul inițial, reflectă în totalitate abordarea noastră într-un astfel de proiect și este foarte reprezentativ pentru noi.
Cum abordezi procesul de design de la concept până la realizare?
Abordarea noastră începe cu un interviu bine documentat între noi și beneficiar, prin care, în cele peste două ore de discuții, înțelegem nevoile și așteptările lui, dar și setăm niște ghiduri destul de importante. Acest interviu stă la baza conceptului și influențează fiecare aspect funcțional și estetic. Următoarea întâlnire după acest interviu este cu propunerea finală, în care prezentăm felul în care vedem noi spațiul respectiv, argumentând prin toate punctele concluzionate în interviu, propunere care de cele mai multe ori este și confirmată. După confirmare, proiectul intră în faza de proiectare tehnică și liste de achiziții, unde se oferă toate informațiile necesare unei bune implementări, pe lângă asistența personală pe perioada implementării. Această abordare ni s-a dovedit de succes, o păstrăm și o îmbunătățim cu fiecare proiect și experiență în parte.
Ce rol joacă sustenabilitatea în proiectele tale?
Nu propunem forme fără fond și nu propunem nimic care să fie high maintenance. Aceste două aspecte fac ca un spațiu să fie ușor de întreținut și trainic, și odihnitor pe termen lung. Dacă asupra unui spațiu nu se intervine decât foarte rar și își servește scopul, totodată fiind și plăcut, pe o perioadă lungă de timp, căsuța de sustenabilitate e bifată și putem sta liniștiți că amprenta de carbon a amenajării se împarte pe o perioadă lungă de timp.