Daniela Truță (Smoto, cum îi spun prietenii) este arhitect de interior, a absolvit ca șefă de promoție secția de Arhitectură de Interior a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Când era mică desena non-stop, apoi a vrut să devină pictoriță, dar a ales pe ultima sută arhitectura. Și bine a făcut pentru că s-a îndrăgostit de tot ce făcea acolo și și-a dat seama că nu putea nimeri un domeniu mai potrivit pentru ea. În 2017 a fondat împreuna cu doi colegi de breaslă și prieteni din liceu studioul de design interior Next Interior. Studioul se specializează în designul interior rezidențial și acoperă toate etapele unui proiect de amenajare, asigurând clienților o locuință gata de mutare, cu minim efort din partea lor.

De vorbă cu arh. Daniela Truță

Avem plăcerea de a explora universul fascinant al designului de interior prin intermediul unei discuții captivante cu una dintre cele mai creative și pasionate arhitecte de interior din România, Daniela Truță. Co-fondatoare studio-ului Next Interior, Daniela ne dezvăluie parcursul său profesional și pasiunea sa profundă pentru transformarea spațiilor. Într-un interviu sincer și inspirator, aflăm cum a descoperit dragostea pentru designul de interior și cum reușește să aducă la viață viziuni unice și inovatoare în fiecare proiect pe care îl abordează.

Care a fost momentul sau proiectul care v-a făcut să vă îndrăgostiți de designul de interior?

Drumul meu către designul interior nu a fost o decizie luată peste noapte, ci mai degrabă un parcurs natural. Încă din copilărie, am avut mereu creioanele în mână și visam să devin pictoriță, însă undeva pe parcurs, am simțit nevoia să îmbin creativitatea cu ceva mai tehnic. Așa am ajuns la Facultatea de Arhitectură de Interior in cadrul Universității de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”. La început, nu știam exact la ce să mă aștept, dar din primul an, am simțit că am găsit locul perfect pentru mine. Fiecare curs, fiecare proiect îmi adânceau și mai mult această senzație de „acasă”. Așa că pot spune că designul interior m-a ales pe mine, la fel de mult cum l-am ales și eu pe el. În toți acești 7 ani de proiecte finalizate, nu am făcut decât să îmi confirm că sunt exact acolo unde trebuie să fiu și să îmi alimentez în continuare pasiunea pentru acest domeniu și nu pot decât sa fiu recunoscătoare pentru acest lucru.

Cum v-ați dezvoltat propriul stil distinctiv în designul de interior și cum a evoluat acesta de-a lungul carierei?

Pentru mine, a dezvolta un stil distinctiv în designul de interior a fost un proces organic, care s-a conturat în timp, pe măsură ce am avut ocazia să lucrez la tot mai multe proiecte. Însă întotdeauna am crezut că un designer bun trebuie în primul rând să asculte cu adevărat dorințele și nevoile clientului său și să le transpună în spațiul pe care îl are la dispoziție. Astfel, cu fiecare proiect, mă străduiesc să spun povestea clientului meu, adaptată la specificul locului. Desigur, fiecare designer are o amprentă proprie, un stil recognoscibil, și cred că tocmai acesta este motivul pentru care clienții aleg să lucreze cu noi – pentru că se regăsesc în această viziune. La Next Interior, am dezvoltat un stil modern și contemporan, dar mereu avem grijă să adăugăm o pată de culoare – sau poate mai multe – și câteva elemente scenografice, jucăușe, care dau personalitate fiecărui spațiu. Un alt element recurent în proiectele noastre este cercul, pe care îl regăsim în diverse forme, de la corpuri de iluminat până la detalii decorative pe pereți. În același timp îmi place să cred că stilul nostru evoluează constant, și de-abia aștept să vă arăt ultimele noastre proiecte.

Povestește-ne despre o situație în care a trebuit să inovezi sub presiune și cum ai reușit să găsești soluția potrivită.

Pot să îți povestesc chiar despre cel mai recent proiect al nostru, amenajarea unui apartament de 3 camere dintr-un bloc vechi pentru un scriitor, ce și-a dorit să realizăm o bibliotecă pentru toate cele peste 6000 de cărți pe care le are. Îți dai seama uimirea noastră, când am aflat numărul de cărți pentru care va trebui să găsim loc în micul apartament de doar 63 de metri pătrați. Și cum să facem asta fără să încărcăm vizual spațiul și să păstrăm un design aerisit? Soluția a venit natural: am transformat livingul, cea mai mare încăpere din apartament, într-o bibliotecă impresionantă. Am propus rafturi pe 3 din cei 4 pereți (al 4-lea fiind peretele cu ieșirea către balcon). Am gândit biblioteca cu rafturi mai adânci, pentru a depozita cărți pe 2 rânduri. Și cum livingul este o încăpere multifuncțională, am integrat și alte elemente esențiale în biblioteca aceasta, precum televizorul, pick-up-ul și chiar aerul condiționat. Și cea mai mare bucurie a venit la finalul proiectului, când clientul ne-a mărturisit că în realitate apartamentul arată chiar mai bine decât în randari.

Ce strategii utilizezi pentru a înțelege profund preferințele și nevoile clienților tăi?

De-a lungul anilor, am rafinat un proces de lucru la care ținem foarte mult, pentru că ne-a demonstrat, proiect după proiect, că poate aduce cele mai bune rezultate pentru clienții noștri. Primul pas esențial în acest proces este un interviu de calibrare, în care parcurgem împreună cu beneficiarii noștri o serie de întrebări bine gândite. Vorbim atât despre preferințele estetice, culorile și stilurile preferate, cât și despre detalii specifice, cum ar fi ce obiecte de mobilier își doresc în fiecare încăpere. Este o discuție amplă, care durează mai bine de două ore și este ocazia perfectă pentru clienți să ne împărtășească toate dorințele și așteptările lor. Dar știm că, uneori, preferințele se cristalizează pe măsură ce vezi propuneri concrete. De aceea, fiecare etapă a procesului nostru include și o revizie din partea clientului, oferindu-i posibilitatea să facă ajustări și să se asigure că direcția în care mergem este cea dorită. Practic, am conceput acest proces astfel încât să fie cât mai colaborativ – nimic nu este bătut în cuie. Cred cu tărie că beneficiarul trebuie să simtă că are control asupra proiectului și că noi suntem aici pentru a transpune în realitate exact ceea ce și-a dorit și imaginat.

Cum integrezi tehnologia și inovațiile digitale în procesul creativ și în execuția proiectelor de design?

În ziua de azi aproape tot ceea ce realizăm este digital – de la concept până la prezentarea finală. Dacă în trecut desenul de mână era o etapă esențială, acum ne bazăm pe mijloacele digitale care ne permit să creăm proiecte aproape fotorealiste, oferindu-le clienților o imagine clară a ceea ce urmează să implementăm. Dar și comunicarea digitală ne-a fost de folos. De multe ori, întreaga colaborare se desfășoară online, mai ales când clienții noștri locuiesc în altă țară sau au un program încărcat. Folosim programe specializate precum Autocad și 3Ds Max pentru a dezvolta designul, dar, surprinzător, și Excel-ul este un aliat de nădejde, mai ales în gestionarea detaliilor atunci când trecem la implementare. Tehnologia ne-a permis să fim mai eficienți, mai creativi și mai aproape de clienții noștri, indiferent de distanță. E fascinant să vezi cum inovațiile digitale nu doar că ne simplifică munca, dar și îmbunătățesc semnificativ experiența clientului.

Ce rol joacă arta și cultura locală în proiectele tale de design? Ai exemple concrete?

În proiectele noastre, mereu încercăm să încorporăm elemente create de artiști români, nu doar pentru că avem o încredere enormă în talentul lor, dar și pentru că vrem să îi susținem activ. Obiectele de design și arta locală aduc o valoare aparte oricărui spațiu, oferindu-i identitate și autenticitate. De altfel, în momentul de față, lucrăm la o platformă care își propune să curatorieze obiecte aflate la granița dintre design și artă. Aceasta va fi o colecție specială de decorațiuni de nișă, realizate de artiști și artizani români, pe care dorim să îi sprijinim să își aducă lucrările în fața publicului potrivit. Sunt foarte entuziasmată de acest proiect și de-abia aștept să vă arăt rezultatele!

Cum abordezi echilibrul dintre estetică și funcționalitate în proiectele tale?

În designul interior, cred cu tărie că funcționalitatea trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Estetica vine ca o completare a acesteia, nu invers. În toate proiectele noastre, începem prin a pune la punct partea funcțională – ceea ce eu numesc „scheletul” spațiului. Ne asigurăm că totul este ergonomic, practic și că funcționează perfect în viața de zi cu zi. Odată ce această bază solidă este stabilită, venim cu partea estetică și stilistică, construind deasupra acestui „schelet”. Nu aș propune niciodată un design care să arate bine, dar să fie inutilizabil sau imposibil de realizat. Acest tip de libertate creativă este rezervat artei, în timp ce designul trebuie să îmbine armonios estetica cu utilitatea. Cred că adevărata provocare și, în același timp, bucurie în designul interior, este să găsești acel echilibru perfect între estetică și funcționalitate, astfel încât spațiul să arate bine dar să fie și practic în utilizare.

Cum reușești să gestionezi proiectele cu bugete limitate fără a compromite calitatea și creativitatea designului?

Secretul stă tot în procesul nostru de lucru, despre care ți-am povestit. Practic, toate obiectele pe care le includem în amenajările noastre sunt reale și disponibile la furnizori pe care îi cunoaștem bine, inclusiv la nivel de prețuri. La începutul fiecărui proiect, stabilim împreună cu clientul un buget clar, astfel încât să știm exact unde ne putem orienta și ce fel de soluții putem propune. De asemenea, oferim clienților o listă completă de cumpărături cu toate elementele necesare, inclusiv estimări de costuri pentru mobilierul la comandă sau alte piese personalizate. Așa putem avea o imagine clară a valorii totale a proiectului înainte de a ne apuca de implementare. Cu un pic de planificare, reușim să scoatem maximul posibil chiar și din bugete mai restrânse. Totuși, consider că există un prag minim de buget necesar atunci când vrei să lucrezi cu un designer de interior, pentru a beneficia cu adevărat de expertiza și sprijinul acestuia. Avem chiar și un articol pe site-ul nostru care te ajută să calculezi acest buget în funcție de spațiul pe care îl ai de amenajat: https://next-interior.ro/cat-costa-sa-iti-amenajezi-locuinta-in-2024-la-alb/

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe