Teodora Constantinescu se ghidează în carieră după visul ei: să ajute oamenii să își creeze spațiul mult dorit, să își transforme locuința în „acasă” și să se înconjoare de frumos.

De vorbă cu Designer Teodora Constantinescu

După absolvirea liceului de arte și-a dedicat zece ani din carieră domeniului resurselor umane, Teodora Constantinescu a decis să-și urmeze adevărata pasiune: designul de interior.

„Am fost încântată să mă regăsesc și să descopăr această lume artistică a designului,” spune ea. Pentru a-și perfecționa abilitățile și a-și transforma pasiunea în profesie, Teodora a urmat cursurile Institutului Australian de Design Interior, obținând o diplomă acreditată în acest domeniu.

Determinată să ofere servicii de cea mai înaltă calitate, Teodora se dedică studiului și perfecționării continue, asigurându-se că este mereu la curent cu cele mai noi tendințe și noutăți din domeniu. Astfel, ea reușește să răspundă tuturor exigențelor clienților săi, aducând creativitate și inspirație în fiecare proiect pe care îl realizează.

Cum îți menții creativitatea și inspirația în munca ta zilnică?

Totul pornește de la relația cu clientul. El este sursa mea de inspirație, iar o relație bazată pe încredere și înțelegerea dorințelor clientului îmi permite să fiu creativă în fiecare proiect în care mă implic. Pentru conceptul de design îmi aleg un trigger în jurul căruia să construiesc – poate fi un tablou la care beneficiarii țin mult, un corp de mobilier cu valoare sentimentală, un tapet care le place și mă inspiră sau un detaliu preluat dintr-o revistă de specialitate. Inspirația poate veni din cele mai surprinzătoare detalii.

Cum gestionezi colaborarea cu clienții pentru a te asigura că viziunea lor este realizată?

Îi ascult și trec prin filtrul meu de specialist. Pot exista două scenarii: să iei ad litteram ce vor clienții și să uiți de tine ca specialist, iar beneficiarul oricum nu poate fi mulțumit la final pentru că rolul tău nu a adus plusvaloare; sau să fii un bun ascultător și să transcrii în design ceea ce clienții își doresc, dar nu pot vedea. În acest caz, mulțumirea lor față de rezultat este validarea că, jucându-ți rolul de specialist până la finalul proiectului, ai ales calea câștigătoare.

Ce tehnologii sau software-uri folosești în procesul de design?

Lucrez mult cu HomebyMe, PowerPoint sau Canva pentru moodboard-uri. Evit să lucrez cu randări fotorealiste, deoarece îmi limitează creativitatea, dar mai fac și excepții la dorința clienților.

Care sunt tendințele actuale în arhitectură/design de interior care te entuziasmează cel mai mult?

Apreciez că, tot mai des, sunt folosite și la noi spațiile de depozitare tip built-in, prin care obții acel aspect aerisit și degrevat de mobilier funcțional, dar nu întotdeauna estetic. În privința materialelor, întoarcerea la lemn și piatră, mixul celor două materiale este desăvârșit. Am observat această tendință la târgul de la Milano din acest an, în special în zona de design de bucătării.

Cum integrezi funcționalitatea cu estetica într-un proiect?

În toate proiectele mele, fiind spații rezidențiale, va prima funcționalitatea în jurul căreia mă joc cu latura estetică. Dacă un spațiu nu este gândit funcțional până în cele mai mici detalii, la scurt timp după mutarea beneficiarilor, partea estetică va fi afectată.

Care sunt materialele tale preferate de utilizat în proiecte și de ce?

Lemnul și ceramica. Lemnul este singurul material care bifează toate calitățile atât pe parte funcțională, cât și pe parte estetică. Ceramica, în special cea artizanală, datorită compoziției și pattern-urilor pe care le poți aduce în proiecte cu ajutorul ei.

Cum abordezi renovările sau restaurările clădirilor vechi?

Încep prin a căuta în primul rând problemele. Deși sunt bijuterii arhitecturale, aceste case vin la pachet cu probleme structurale majore. Apoi, identific ce poate fi păstrat și restaurat și ce trebuie reconstituit sau complet înlocuit. Abia după ce toate aceste aspecte sunt remediate, mă pot desfășura conceptual în procesul de design.

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe