Camelia Sisak este co-fondatoarea biroului de arhitectură Atelier Mass din Cluj-Napoca. Atelier Mass ne încântă cu proiectele lor încă din anul 2011, multe dintre acestea primind recunoaștere atât la nivel național în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, Bienalei de Arhitectură Transilvania și Romanian Building Awards, cât și la nivel internațional, participând pentru mai mulți ani la rând cu proiecte în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneţia.

De vorbă cu Camelia Sisak – Atelier Mass

Cine sunt oamenii din spatele Atelier Mass și ce aport are fiecare în cadrul biroului de arhitectură?

Suntem o echipă formată din 6 oameni care împărtășesc aceeași pasiune pentru proiecte care depășesc granițele practicii profesionale. Munca noastră a început cu proiecte mici, dar ambițioase, de amenajări temporare și expoziții, care au fost curând remarcate și apreciate. Apoi proiectele au fost variate, de la proiecte rezidențiale, la amenajări de muzee experimentale, interioare de spitale primitoare. De exemplu, acum lucrăm la două scări foarte diferite, la revitalizarea unei zone urbane importante din Cluj Parcul Est și dezvoltăm un proiect de mobilier în serie cu Mass Design. Din 2019 Mass Design este ramura biroului nostru de arhitectură care elaborează proiectele de arhitectură de interior și design de mobilier în serie.

Scenografie de eveniment – TransilvaniaFest, Blaj

Muzeon

Care este stilul vostru arhitectural preferat și de ce?

Noi credem în arhitectura orientată înspre om, care are impact redus asupra mediului. Proiectarea la scară umană începe cu cultura contemporană și viața de zi cu zi. La interior recunoaștem că avem o înclinație spre stilul scandinav.

N Apartment

Cum optimizăm un buget pentru un proiect de amenajare interioară? Care sunt elementele care necesită o investiție mai mare și unde se poate atinge același rezultat cu un buget mai mic?

Piața extrem de dinamică din ultimul timp ne cam dă peste cap estimările, dar baza unui buget optimizat rămâne în continuare planificarea riguroasă. Finisajele reprezintă în general o investiție substanțială. De cele mai multe ori poți ocoli costuri mari punând accentul pe un element principal puternic și lăsând neutru restul spațiului.

Care sunt cele mai populare solicitări ale clienților voștri din ultimii ani?

Oamenii au devenit tot mai conștienți de importanța materialelor naturale, de integrarea vegetației în spațiile interioare. Dacă ar trebui să facem un top, nu ar lipsi lemnul, plantele și încălzirea în pardoseală.

N Apartment

Foarte mulți evită să investească într-o clădire veche, atunci când sunt în căutarea unei locuințe noi. Ce îi sperie cel mai mult pe oameni la un astfel de proiect și care credeți că sunt avantajele pe care ar trebui să le ia în considerare?

Clădirile vechi sunt evitate din cauza cheltuielilor neprevăzute, dar pe de altă parte, o clădire veche are o poveste, are personalitate și de multe ori o locație în oraș mai bună decât una nouă.

Știm că faceți si design de obiect. Care este povestea măsuței de cafea LAVA? Mai aveți în plan să proiectați și alte obiecte, pe lângă cele existente?

Masa de cafea LAVA a fost creată dintr-o suprafață continuă, fără alte componente, cu o singură linie fluidă. Este o piesă de mobilier de design contemporan care dă impresia unei suprafețe care plutește, aparent fără niciun efort. Este făcut din fibră de sticlă, material care face masa ușoară și  durabilă. Dacă punem împreună mai multe mese, putem crea combinații surprinzătoare. Gama variată de culori, precum și modalitățile de finisare mată sau lucioasă fac ca această masă să fie potrivită pentru diferite tipuri de amenajări. Designul de obiecte de mobilier este un proiect în plină desfășurare.


Masa Lava

De ce avem nevoie de un arhitect de interior?

Un arhitect lucrează cu spații, le modifică și le regândește până ajunge la o imagine de ansamblu funțională și armonioasă.

Care este cel mai important factor pentru o colaborare de succes între arhitect și client?

Cel mai important este ca arhitectul și clientul să fie pe aceeași lungime de undă, să aibă gusturi similare.

Norda

Descoperă proiecte semnate Mass Design aici.

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe