O amenajare interioară de calitate este o investiție inspirată și profitabilă.

Material realizat de RIDA – Romanian Interior Design Association, în colaborare cu Delta Studio

Designul interior aduce (plus)valoare spațiilor.

”Când vorbim despre design, trebuie să înțelegem însemnătatea pe care o are pentru viața de zi cu zi, modul în care ne poate transforma într-un mod surprinzător locuirea, munca, activitățile zilnice, starea de spirit și confortul. În cariera mea, am realizat numeroase amenajări interioare, dintre cele mai diverse ca aspect sau destinație. Mi se pare remarcabil că, astăzi, vizitez aceste locuri și sunt încă vii, oamenii se bucură de ele, iar proprietarii se mândresc cu un spațiu atractiv. Asta pentru că m-am concentrat să ofer un design interior atent gândit, care, iată, a trecut testul timpului, e încă apreciat.. nu s-a demodat!”

 

Karim Rashid, designer international

Președinte onorific RIDA

O amenajare interioară de calitate este o investiție rentabilă pentru că adaugă neașteptat de multă valoare locuinței tale. Impresionează, nu se demodează și nu se deteriorează. Îți aduce un plus de confort și bună dispoziție, pe toată durata în care vei locui. Iar dacă mai târziu vei dori să o vinzi sau să o închiriezi vei reuși mai repede și la prețuri mult mai bune, fără să fie nevoie să renovezi.

Penthouse zona de Nord a Capitalei- proiect DeltaStudio

De ce să eviți o amenajare interioară „ieftină”?

Amenajările interioare “budget”, realizate cu rețete de tipul “do it yourself” îți garantează, pe termen lung, doar o amenajare care arată “ieftin”, deja demodată în momentul în care a fost finalizată, însă care nu va costa “ieftin”, pentru că sunt ascunse costurile remedierilor, reparațiilor, înlocuirilor necesare uneori chiar pe parcursul realizării și în mod sigur pe parcursul exploatării ei. Să nu uităm și de “daunele morale”, cum sunt disconfortul și stresul, cu care vin la pachet aceste reparații.

De ce să alegi o amenajăre interioară de calitate?

Ne răspund profesioniștii:

„În 2002, mi-am amenajat apartamentul cu Delta Studio și am locuit acolo timp de 10 ani. Din 2012, am închiriat apartamentul de două ori, fără să fie nevoie de niciun fel de renovare. Principalul motiv a fost calitatea amenajării. Toți cei care l-au vizionat l-au preferat imediat și am avut avantajul de a putea să-mi selectez eu clienții potriviți.”

               Mircea Dumbrăveanu, Antreprenor

Eram în căutarea unui apartement de închiriat și am ales ansamblul Herăstrău Park View, unde am găsit această locuință cu un design modern, bine gândit și confortabil. Deși costul chiriei era cu 20% peste celelalte proprietăți, am ales fără ezitare să închiriez apartamentul, pentru calitatea finisajelor și a mobilierului, dar și pentru atmosfera creată de arhitect. Locuiesc deja de 7 luni aici și totul funcționează excelent.”

Adrian Stanciu, Consultant Antreprenoriat și Resurse Umane

Apartament zona de Nord a Capitalei- proiect DeltaStudio

„Activez de 15 ani pe piața imobiliară și am văzut cu ochii mei impactul pozitiv pe care designul interior de calitate îl aduce în valoarea de piață a proprietăților. Dacă ne referim la vânzare, valoarea crește cu până la 20%, iar în privința chiriei, vorbim și de 50% creștere. Plus că aceste proprietăți sunt din start mult mai atractive.

Eu însămi am ales să investesc în design pentru locuința mea și am lucrat cu Delta Studio pentru soluțiile profesioniste și în tendințe pe care mi le-au oferit.”

Andreea Comșa, fondator și CEO Premier Estate

Care este rețeta unei amenajări interioare de calitate?

 1. Proiect realizat de un profesionist. „Un arhitect de interior este un profesionist care are a dobândit expertiză și abilități, printr-o combinație de educație, experiență, și calități native, pentru a crea spații interioare care îndeplinesc o serie de cerințe. Arhitecții de interior profesioniști au extinse cunostiințe despre ergonomie, cultură și obiceiuri locale, standarde și reglementări în domeniu. Ei acordă în același timp atenție esteticii, accesibilității, funcționalitatii, sănătatii, siguranței și bunăstarii emoționale a clienților lor.”


  Yvonne Toader, arhitect membru OAR

              Un arhitect specializat în interioare:

  • Îți înțelege preferințele (chiar mai bine decât reușești tu să le conștientizezi și să le exprimi) și te ajută să le definești și apoi să le materializezi în armonie cu principiile de bază și cu tendințele actuale în design, materiale și tehnologie.
  • Îți optimizează bugetul știind unde merită să investești mai mult, pentru efecte estetice remarcabile sau pentru durabilitate sporite și unde poți să faci economie fără a afecta nici esteticul nici funcționalul.
  • Urmărește implementarea vizitând șantierul pentru a se asigura de calitatea rezultatului final.
 1. Materiale de calitate, în tendințele actuale

O amenjare de calitate se sprijină pe materiale și produse pe măsură. Este ideal să alegi branduri/producatori consacrați, care oferă garanția durabilității în timp. Producătorii recunoscuți își aliniază mereu oferta celor mai noi tendințe, astfel că podusele selectate vor da un aer proaspăt, contemporan, de ce nu original, amenajării tale.

 1. Lucrări realizate de echipe calificate.

De foarte multe ori un proiect reușit și investiția în materiale de calitate este compromisă de o punere în opera neadecvată. Nu este suficient să ai o selecție bună de produse și un proiect reușit dacă nu ai și o echipă de execuție competentă care să înțeleagă specificațiile tehnice ale produselor și să aibă capacitatea să ofere un montaj profesionist. Totodată, nu este suficient să ai o echipă calificată pentru execuție, dacă nu ai controlul comenzii și livrării de produse în șantier, a termenelor de execuție și a ordinii lucrărilor în șantier. Un manager de proiect controlează toate fazele șantierului, iar asistența arhitectului oferă siguranța că amenajarea a fost realizată conform cu indicațiile din proiectul tehnic.

„Atunci când pregătesc lucrările de execuție pentru un nou proiect de amenajare, sunt atent mereu la complexitatea proiectului și a materialelor folosite, pentru a aloca echipe capabile să ofere o manoperă corespunzătoare. Selectez echipele în funcție de experiența și lucrările anterioare și lucrez doar cu echipe verificate. Pentru fiecare proiect desemnez un project manager, care să verifice că în șantier totul decurge conform proiectului tehnic. În aceste condiții, Delta Studio garantează beneficiarului calitatea execuției.”

Vlad Secăreanu, Director Departament Manoperă, Delta Studio.

Care este bugetul necesar unei amenajari de calitate?

Pentru o amenjare completă a unei locuințe (proiectare, materiale și manoperă) ai nevoie de aproximativ 1000 euro/mp. Deci dacă ai o locuința de 100 mp în stadiul “la gri” (fără finisaje și instalații sanitare) pe care o vrei complet finisată și mobilată, în așa fel încât să te poți bucură de confortul ei, ai nevoie de aproximativ 100.000 euro – considerând prețurile actuale, care sunt cu 20% mai mari decât cele de anul trecut.

Bugetul este structurat în felul următor:

 • Serviciile arhitectului de interior (concept, simulări 3D, selecție de materiale, optimizare buget, proiect tehnic) costă între 25 euro/mp (dacă întâlnești un preț sub, atenție la experiență arhitectului) și 60 euro/m2 (un preț peste s-ar putea să fie un moft).

Oricum, serviciile de arhitectură reprezintă doar în jur de 3-5 % din valoarea totală a amenajării și este partea cea mai bine cheltuită, pentru că de aici pornește totul. Pentru o locuință de 100 mp, un preț estimativ este 3500 euro;

 • Materiale pentru finisaje (gresie, faianță, parchet, uși etc) și instalații sanitare (din băi: vas wc, lavoar, cadă sau cabină de duș, baterii) în jur de 350 euro/m2. E bine să nu faci reduceri aici pentru că eventualele înlocuiri sunt greu de realizat, creează disconfort (șantier în locuință) și sunt costisitoare. Pentru o locuință de 100 mp, sunt necesari aprox. 35.000 euro.
 • Manoperă pentru lucrările de finisare și instalații sanitare, între 150 și 250 euro/mp, în funcție de situația din care e preluat santerul (e nevoie de demolări, nivelări etc) și de complexitatea lucrărilor (corelat cu soluția convenită cu arhitectul). Pentru o locuința de 100 mp, revin aprox. 20.000 euro;
 • Mobilierul, incluzând bucătăria cu electrocasnicele, în jur de 400 euro/mp, adică 40.000 pentru 100 mp. Aici însă poți face anumite reduceri fără să compromiți semificativ calitatea amenajării. Eventualele înlocuiri pe parcursul duratei de exploatare sunt relativ ușor de realizat. Îți recomandăm să nu faci economie la mobilarea și utilarea bucătăriei pentru că o soluție de calitate inferioară se va deteriora repede și va necesita înlocuirea totală. În schimb, dacă nu dispui de bugetul necsar, pentru restul pieselor de mobilier se poate face un compromis, sub rezerva că după un timp va fi necesar să le înlocuiești.

Pentru a îți face o idee mai clară asupra bugetelor alocate pe diferite tipuri de proiecte îți propunem să pracurgi câteva amenajări reprezentative realizate de Delta Studio:

Vernis Sunrise Villas

Vilă cu 4 camere; Suprafață utilă: 120 mp Buget amenajare: 117.500 EUR
Proiect premiat: Europe Property Awards 2021, Anuala de arhitectură 2021, RIDA 2021
Vezi descrierea completă aici.

Apartament Scenografic

Apartament cu 3 camere; Suprafață utilă: 100 mp; Buget amenajare: 100.000 EUR
Proiect premiat: Europe Property Awards 2020
Vezi descrierea completă aici.

Apartament MAsculine

Apartament cu 3 camere; Suprafață utilă: 110 mp; Buget amenajare: 82.000 EUR
Proiect premiat: Europe Property Awards 2020
Vezi descrierea completă aici.

Locuință în Voluntari
Apartament cu 3 camere; Suprafață utilă: 140 mp; Buget estimativ amenajare: 85.000 EUR produse + 28.000  EUR manoperă

Vilă în Ploiești
Locuință și sediu de firmă; Suprafață utilă: 160 mp; Buget estimativ amenajare: 100.000 EUR produse + 40.000 EUR manoperă

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe