Ceea ce îți propunem astăzi este un proiect despre cum noul poate deveni și mai nou sau cum uneori și apartamentele din ansamblurile rezidențiale ale ultimilor zece ani au nevoie de un upgrade. Acesta a fost și cazul acestui spațiu de care s-a ocupat arhitecta Cristiana Zgripcea.
Beneficiarul este un tânăr care și-a dorit un spațiu modern, minimalist, prețios, în care să poată primi confortabil oaspeți, dar și funcțional, cu cele necesare stilului său de viață precum lucrul de acasă.
Suprafața locuinței este de aproximativ 100 metri pătrați și este compartimentată decomandat, cu două bai, dormitor generos și spații de depozitare multiple concentrate în special în zona holului.
Stilul amenajării a fost dictat de spațiul existent. Apartamentul se află într-un bloc nou, corect funcțional, calități pe care Cristiana le-a urmărit ulterior și în actualul proiect atât la mobilier cât și la finisaje.
Cromatic, predomină o îmbinare de nuanțe de taupe și nuc, cu accente de albastru-navy în zona de zi sau roșu bordeaux în dormitor. La nivelul băilor arhitecta a mizat pe nuanțe deschise, dar tratate diferit: cea principală este o monocromie de bejuri cu accente negre, iar în cea secundară domină albul în contrast cu nuanța lemnului.
Funcțiunile sunt bine proporționate, întocmai cu nevoile beneficiarului. In camera de zi, fluiditatea descrie cel mai bine amenajarea. Bucătăria este compactă, liniar dispusă, cu spațiile de depozitare necesare. Electrocasnicele sunt încorporate pentru un plus de unitate și ordine vizuală. Corpul tip insulă oferă spațiu suplimentar, putând fi o extensie a blatului de lucru, o zonă de luat masa sau chiar bar pentru momentele de socializare. In acest scop, nici alegerea scaunelor nu este întâmplătoare. Canapeaua navy, de tip colțar reprezintă punctul de interes al zonei de zi. Restul mobilării se păstrează într-o notă discretă, masculină.
Decorul întregului apartament atrage atenția prin luminozitatea sporită, fie pe cale naturală precum în spațiul livingului sau artificial printr-un mix de corpuri de iluminat atent dispuse pentru ca fiecare funcțiune în parte să fie pusă în valoare. Acest lucru este bine redat la nivelul holului și zonelor de tranzit unde folosirea oglinzilor creează iluzia de spațialitate. In plus, ușile tip filomuro sporesc ideea de unitate vizuală.
Un decor confortabil a fost gândit și pentru dormitor, cu o zonă de accent conturată în jurul tăbliei patului; roșul bordeaux alături de un auriu discret al corpurilor de iluminat suspendate redau o notă prețioasă amenajării.
Și în baia principală s-a urmărit aceeași linie minimalistă, cu accente negre la nivelul sanitarelor Dalet alături de o placare ceramică deosebită de la Porcelanosa instalată în zona dușului. În cea de-a doua baie, contrastul dintre alb și nuanța de nuc se combină armonios cu varietatea de texturi.