Un interviu cu Cristi Predună, artist-decorator profesionist, cu o experiență peste 22 de ani

Omul care aduce arta în amenajările interioare

Cristi Predună este iubitor devotat al artei decorative și nu numai. Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, el utilizează o varietate de vopsele decorative – orice tip de model de la cel vechi, patine antice, până la modele contemporane (beton amprentat sau decofrat, efecte de piatră, tablă nituită sau ruginită).

Pe lângă această activitate, Cristian deține un studio audio unde produce teatru radiofonic, muzică și poezie. Totodată, iubește să editeze fotografii și să monteze și editeze videoclipuri.

Cristian, munca ta vorbește în numele tău. Însă, pentru început, spune-ne câteva lucruri despre profesia și activitatea ta de artist si antreprenor.

Împărtășesc idei, soluții practice, găsesc metode, inventez modalități, toate pentru a obține efectul maxim când vine vorba de o solicitare spre a face ceva trainic și aspectuos. De aceea, am creat cu ani în urmă brandul DecorColor.

Încerc pe cât îmi este posibil să abordez materiale cu impact scăzut asupra sănătății noastre al oamenilor și al mediului care ne înconjoară. Mă inspir din Unicitatea Creației lui Dumnezeu Suveranul.

Aplic vopsele decorative: de la cele cu efect perlat sau cu efect de nisip până la texturi inspirate din fibrele lemnului, straturilor de piatră, de metale oxidate, etc.

Creez efecte de rocă, de travertin sau trovanți. Realizez diferite reliefuri din lut apoi le reproduc în ipsos, creez pattern-uri, corpuri de iluminat design d’autore unicat, pictură abstractă, peisagistică și portretistică iar uneori chiar și super-realistă.

Ce aduce nou sau în plus colaborarea ta cu autorul unui proiect de design interior?

Colaborarea cu mine ca artist, poate aduce un plus de estetică proiectelor unde sunt implicat. Pot prelua pe umerii mei responsabilitatea uriașă de a da viață propunerilor agreate între proiectant arhitect-designer și client.

Tot ce înseamnă culoare și textură poate fi preluat de mine, asigurând o comunicare eficientă, furnizare de materiale dedicate și punerea în operă la cerere.

Cel mai important: asigur asistență tehnică pe parcursul implementării efectelor propuse, în cazul în care nu se acceptă manopera mea, pentru ca elevația 3D transpusă pe pereți, să corespundă 1/1, efectul final fiind năucitor.

De asemenea, susțin cursuri de formare artistică pe linia efectelor decorative.

Ce materiale utilizezi în creațiile tale?

Folosesc atât materiale convenționale – ciment, aracet, ipsos, varuri, amorse, fibre, rășini, cât și cât și sisteme complete pentru termo-izolare și fono-izolare din plută, sisteme complete dedicate restaurări clădirilor de interes istoric și nu numai, sisteme complete pentru fațade din zona produselor silicatice, minerale, acril-siloxanice și acrilice.

Import de asemenea de la diferite branduri de profil vopsele decorative, amorse dedicate, primere și pigmenți minerali, sintetici și metalici.

În ce fel de camere se pretează integrarea acestor lucrări?

Atîta timp cât există imaginație și o bună comunicare, lucrările mele își pot găsi locul în orice proiect de design: rezidențial, HoReCa, birouri, cam tot ce înseamnă interioare și exterioare.

Care este nivelul de personalizare la care se poate ajunge la cererea unui beneficiar?

În funcție de bugetul disponibil, pot împinge barierele creației înspre tărâmuri neexplorate de mine, fiindcă îmi plac provocările artistice. După cum spuneam, comunicarea este cheia unui proiect reușit, iar împreună cu arhitectul și beneficiarul pot veni cu soluții optime pentru aproape orice fel de solicitare.

Care este termenul de livrare și costul de pornire pentru un proiect realizat de tine?

Parte din ceea ce creez poate fi făcut în atelier, însă cea mai mare parte a creațiilor mele trebuie făcute neapărat la fața locului: efecte decorative, de rocă sau altele.
Termenul de livrare, sau execuție și costul se stabilesc punctual pe baza proiectului, a anvergurii lucrării, a volumului, a complexității ei.

De exemplu, o decorativă aplicată cu pensula poate pleca de la câțiva euro/mp materiale + manoperă, în timp ce același mp de rocă poate atinge sute de euro/mp materiale și manoperă.
Un corp de iluminat poate costa câteva sute de euro, dar în funcție de modelul cerut, materialele folosite și munca artistică implicată pot atinge ușor câteva mii de euro.

Sunt Cristi Predună, unul din mulții artiși de pe acest pământ, născuți și crescuți să aducă o picătură de culoare pe chipul oamenilor pentru care crează.
Am trecut de cealaltă jumătate a cadranului vieții. În cufărul meu s-au strâns câteva informații, experiențe, expertize… folosește-le pentru timpul care a mai rămas.

 

În încheiere cine este Cristi Predună – omul – și care este povestea lui?

Am crescut printre oameni cu palme brăzdate și aspre. Oameni duri, milităroși. Strictețea și rigurozitatea lor impuneau respect știind că doar la umbra lor poți învăța tainele meseriei.
Mirosea peste tot a var. Duza din capătul pistolului cu care zugrăveam miile de metri pătrați, se înfunda foarte des din cauza granulației prafului măcinat de var. Împingeam cu ultimele forțe mânerul pompei pentru a crea presiune, dar degeaba. Trebuia să desfund duza, suflând puternic prin orificiul strâmt.

Să tot fi avut 15 ani. De trei generații înfrumusețăm interioare și exterioare, dăruind din hăruirea dumnezeiască pe care am primit-o fără merit.

După răsturnarea regimului comunist, am apucat drumul pribegiei spre tărâmuri unde lumea era cu zeci sau sute de ani înaintea mea.
Aveam să poposesc în Centrul Istoric al Romei, unde continuând tradiția familiei, restauram clădiri de interes istoric, fie la interior, fie la exterior; alte tehnologii, alte materiale, cu totul alte ustensile, cicluri aplicative, știință, mai presus de orice: artă.
Pricepeam pentru prima dată în viață că nu practicasem doar o meserie pentru existență, ci că tot ceea ce făcuserăm noi toți era artă pură. Estetizaserăm cu materiale, scule și tehnici rudimentare, clădiri, case și atâtea alte zone unde oamenii trăiau sau munceau.

După trecerea unui deceniu printre materiale de cea mai bună calitate, oameni iubitori de frumos, cunoscători ai meșteșugului și ai conservării, m-am decis să mă întorc acasă în țara mea superbă, România.
De peste cincisprezece ani creez artă în propria-mi patrie. Am un atelier de creație în Râmnicu Vâlcea.
Aici aduc la lumină modele, forme, ciudățenii, pe care mai apoi le colorez și le expun fie în spațiul virtual, fie în cel real, către clienții mei sau în expoziții.
Recent am participat la Festivalul de Design Interior DecoDays de la Cluj în calitate de expozant, luând cu mine mai multe panouri și obiecte de artă pe care le-am expus cu mare drag spre public.

Cei care doresc să intre în contact direct cu artistul, o pot face pe:

Website

Instagram

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe