Atunci cand vrei sa incepi un proiect de amenajare, este foarte important sa cunosti in detaliu tot ceea ce implica, pentru a aloca in maniera optima resursele de care dispui si pentru a obtine ceea ce te reprezinta si iti aduce confortul locuirii, tinand cont de unicitatea fiecaruia dintre noi.

Planificarea: cea mai importantă etapă a unei amenajări

 

Etapa planificarii merita toata atentia ta, deoarece acum se iau deciziile esentiale privind modul in care va arata si va functiona spatiul amenajat. Uneori, aceasta etapa nu ajunge sa capete atentia pe care o cere, din motive de timp sau de alta natura, optandu-se pentru varianta unei „ajustari din mers” a proiectului, mai ales atunci cand exista si constrangerea unui termen strans de finalizare.

 

In situatia ideala, planificarea amenajarii capata toata atentia iar indrumarea unui specialist te poate ghida eficient in procesul de analiza, selectie si configurare a proiectului dorit. Mai ales atunci cand vorbim de o locuinta – de locuinta ta – planificarea in detaliu a amenajarii este pasul decisiv catre caminul mult dorit.

 

Iti prezentam in continuare cele mai importante intrebari si aspecte la care etapa de planificare trebuie sa aduca raspunsurile decisive pentru reusita proiectului.  

 

Cum iti doresti sa functioneze spatiul?

Inainte de a oferi o anumita estetica sau un anumit tip de design, un spatiu trebuie sa functioneze optim in raport cu viata noastra de zi cu zi. Care difera de la persoana la persoana. Stilul de viata este un factor decisiv in configurarea unei amenajari – acesta poate influenta semnificativ raportul dintre spatiile locuintei, importanta fiecarei zone si modul de rezolvare in detaliu. Optiunea pentru o amenajare open-space, rezolvarea bucatariei in sistem minimal, cu o insula tip bar sau insula de gatit, un living individual sau multifunctional, cu spatiu de lucru integrat, o baie cu o cada spectaculoasa sau cu un simplu dus minimal, camuflat in pardoseala spatiului – iata numai cateva intrebari legate de preferintele fiecaruia dintre noi pentru ambientul ideal.

 

Ce stil te reprezinta?

Fiecare dintre noi avem afinitati, preferinte, gusturi pentru un tip sau altul de atmosfera. Uneori, optiunile noastre estetice sunt puternic definite, alteori suntem in cautarea unui stil sau mix de elemente stilistice care sa ne reprezinte cat mai bine personalitatea si sa o transpuna in proiectul pe care il incepem. Iti prezentam in articolele noastre precedente cateva trasaturi care definesc cele mai importante stiluri de amenajare de astazi. Posibilitatile nu se opresc insa aici, iar fiecare dintre noi este invitat sa descopere ce stil sau elemente estetice transpun cel mai bine personalitatea si aspiratiile sale.

 

Ce materiale alegi?

Penduland intre imaginea si functionarea unui spatiu, este foarte important sa cunosti ce materiale raspund cel mai bine dorintelor functionale si estetice. Fiecare produs reda o anumita imagine sau textura dincolo de care materialul din care este realizat determina o rezistenta si comportare in timp specifica fiecarui caz in parte. Fiecare produs care iti atrage atentia contine si un set de caracteristici pe care este bine sa le cunosti pentru a face alegerea potrivita pentru proiectul de amenajare. Pentru a ilustra acest aspect, te invitam sa descoperi universul de posibilitati care se ascunde in spatele unora dintre cele mai frecvente materiale de finisaj: Placile ceramice (gresia si faianta) si Parchetul.

 

Rolul consultantului – arhitect sau consilier de specialitate

Pentru ca fiecare dintre noi isi dezvolta pregatirea in directia dorita pentru a atinge un nivel de profesionalism in ceea ce face, si in cazul unui proiect de amenajare este foarte indicat sa apelezi la un specialist in etapa de planificare pentru a beneficia de un set de cunostinte utile si uneori decisive in reusita proiectului. Experienta unui proiectant (arhitect si designer de interior) si a unui consilier de specialitate (cu cunostinte detaliate privind produsele si asocierea acestora) iti poate oferi indrumari si idei pe care nici nu le banuiai, te ajuta sa eviti erorile si in acelasi timp iti ofera un proiect complet, cu toate indicatiile tehnice si particularitatile de executie, care sa faca ulterior executia mult mai previzibila.

 

Rolul imaginilor fotorealiste – randarile

In procesul de planificare, un rol foarte important il joaca generarea unor reprezentari virtuale ale spatiului ce urmeaza sa fie amenajat. Cunoscute mai ales sub denumirea de „randari”, aceste imagini digitale pot atinge o precizie foarte mare in redarea realitatii, astfel ca reprezinta o unealta extrem de utila in confruntarea variantelor si alegerea configuratiei finale a proiectului. Datorita faptului ca redau fidel viitoarea atmosfera, ele transmit intr-o anumita masura emotia experientei spatiului, dar ofera si o certitudine privind rezultatul obtinut. Odata inceputa colaborarea cu un arhitect, acesta iti poate oferi si imaginile fotorealiste ale proiectului dorit.

 

Ce tehnologii alegi pentru diferitele spatii?

Este bine sa cunosti inca din etapa de planificare ce doresti sa iti ofere ca tehnologie obiectele, dispozitivele si sistemele alese, de la dotarile bucatariei, la sistemul de iluminat si pana la obiectele sanitare cu functii inovatoare. Consultarea unui specialist iti va aduce la indemana toate specificatiile, parametrii si performantele pe care un tip de produs le poate oferi, in multiplele variante dezvoltate de producatori. Electrocasnicele aduc astazi functii inovatoare pentru gatit, lampile de living pot functiona in mai multe moduri de redare a luminii, iar obiectele sanitare pot regla temperatura, dispersia apei sau pot ingloba functii de igienizare de ultima ora.

 

Cum repartizezi bugetul optim?

Nu in ultimul rand, orice proiect porneste de la un buget. Din acest punct, alegerile facute pot valorifica la maximum resursele disponibile prin alegeri inteligente si corelarea tuturor componentelor unei amenajari: proiect – produse – comenzi & livrare – coordonare & executie. Un arhitect cu experienta te poate ghida prin tot acest proces aparent anevoios pentru a-ti oferi, din stadiul de planificare, imaginea completa a proiectului de amenajare dorit, in care fiecare componenta de buget este clar inteleasa. Mai mult, avand controlul ansamblului, te poate ghida pentru a fructifica la maximum resursele, prin asocieri de produse care sa se puna in valoare reciproc iar rezultatul sa capete plusvaloare in urma investitiei.

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe