Birou: IP Design
Echipă: arh. Ionel Pascu
Localizare: Târgu Mureș
Beneficiari: familie cu trei copii
Durată execuție: un an și opt luni
Suprafață utilă: 750 mp

Scenografie rafinată cu piese de design Made in Italy, într-o vilă contemporană din Târgu Mureș

Când vine vorba de design interior, nimeni nu îi întrece pe italieni. Cele mai renumite branduri de mobilier premium împletesc astăzi moștenirea artizanală cu tehnologiile contemporane pentru a crea obiecte iconice, care înnobilează orice interior. Echilibrul e însă unul foarte fragil – ca într-un film, să regizezi cu o mână de actori de primă clasă cere îndemânare și tact.

În decorul de față, arhitectul a reușit din plin să păstreze minimalismul specific italian, în compoziții ce respiră rafinament și artă. Proiectul reprezintă o renovare, cu recompartimentare și schimbări funcționale. Construcția și amenajarea inițială fuseseră finalizate în 2007 și, după mai bine de zece ani de locuit, familia și-a dorit o schimbare radicală, atât din punctul de vedere al designului, cât și al unor modificări: au relocat bucătăria, au adăugat o cameră pentru cinema și una pentru pian.

Abordarea aleasă este una minimalistă, iar rezultatul – un spațiu prietenos și confortabil. Cromatica este una neutră, cu accente punctuale date de piesele de mobilier italian, ca scaunele Mad de la Poliform și fotoliile Mad King de la același brand, cu un design semnat de Marcel Wanders.

Elementele principale de finisaj, lemnul și piatra, sunt întâlnite chiar la intrarea în casă. Holul de acces ascunde acum spații de depozitare în dulapuri cu uși pe toată înălțimea, placate cu oglindă, ceea ce dublează senzația de spațiu. Peretele opus este placat cu lambriuri de tip riflaj, pe un spate finisat cu oglindă. Bucătăria este definită de două elemente contrastante, amplasate unul în continuarea celuilalt, chiar în mijlocul spațiului.

Insula de bucătărie, finisată cu plăci ceramice Calacatta, cu venaturi continue pe toate fețele, asemenea unui monobloc de marmură, se continuă cu un blat natural din lemn de nuc. Bucătăria are un acces secundar către zona de dining, deschis către living și casa scării. Dining-ul are anexată o zonă mai intimă, gândită ca spațiu de citit sau discuții private. În proporție de aproape 100%, obiectele de mobilier și de finisaj au fost comandate din Italia, ceea ce a îngreunat din punct de vedere logistic desfășurarea șantierului.

Ți-a plăcut
articolul?

Distribuie pe