Spațiile amenajate reflectă și marchează clar politică și direcția de activitate a firmei în ceea ce privește energia regenerabilă prin utilizarea tematicii naturale atât prin definirea spațiilor fizice, mobilier custome made, prin cromatică cât și iluminare în definirea unui mediu relaxant de lucru, atenția fiind acordată atât către cei care lucrează cât și invitațiilor.

Monsson București

Constrângerile de poziționare și iluminare naturală a spațiului, cât și numărul de angajați ce urmau să lucreze atât în spațiile individuale, cât și în cele de tip open – respectând tematica generală de a crea un spațiu fluid care să reflecte domeniul de activitate al firmei, și anume producția și vânzarea de energie electrică obținută prin sisteme eoliene – au determinat utilizarea unor pereți curbi și a unor compartimentări atipice pentru 2014, din sticlă printată cu o cromatică care să invite natura în interior. Astfel, s-a lucrat foarte mult la latura subliminală a percepției: utilizarea luminii naturale cât și artificiale care să treacă prin printurile sticlei semitransparente (cu coeficienți calculați ai indicilor de reflectivitate și refracție și a poziționării surselor de iluminat artificial și a incidenței luminii naturale) pentru a arunca raze în camerele adiacente și a marca anumite spații într-un mod care să trimită constant cu gândul la natură și pentru a marca zona de branding, cum este peretele din spatele recepției, din sticlă printată cu o eoliană poziționată pe un câmp. Însă, din spate, soarele are transparență mărită, permițând ca iluminatul artificial al aplicei din camera adiacentă să dea impresia unui soare real.

Biroul managerial este gândit astfel încât poziția directorului este în zona mai amplă, iar invitații în zona îngustată, spre a crea un dublu sens: în contextul negocierilor, spațiul să joace un rol de dominare, dar în momentul primirii să direcționeze și, prin natura umană de a se simți mai bine în zone mai deschise, să ducă cu gândul la o deschidere din partea celui care îi primește. Birourile din zona open sunt gândite astfel încât să fie flancate de pereți concavi care să dea impresia de amploare a spațiului, a unui mediu relaxant prin folosirea finisajelor și poziționării surselor de iluminat. În opoziție, birourile individuale reflectă o direcție mai restrânsă, fără a crea un efect claustrofobic, prin alternarea pereților solizi cu cei din sticlă printată cu motive naturale.

Sala de ședințe este gândită pornind de la ideea unei mese rotunde de discuții, însă adaptabilitatea la spațiul existent a impus o formă concavă, cu un retroiluminat folosit pentru a crea o ambianță primitoare și caldă, și utilizarea unui mobilier custom-made pentru a genera un număr cât mai mare de utilizatori; în definirea acesteia s-a recurs la inventarea unor forme ale piciorului mesei pentru a reitera ideea unui element natural și anume pădurea ca element de susținere. S-a acordat o atenție deosebită detaliilor, astfel că s-a mers mai departe de printul de pe sticlă cu motiv natural din zona adiacentă a biroului managerului, cu un grad de transparență care să permită o intimitate, dar și destul de permisiv pentru a se observa dacă sala de ședințe este ocupată, menținându-se o zonă clară a sticlei în zona de acces în spațiul respectiv. În definirea compartimentării s-a ținut seama și de unghiurile de perspectivă accesibile în funcție de poziționare în locație, jonglându-se cu elementul de intimitate pentru a crea acea atmosferă de relaxare într-un mediu restrâns și deficitat de iluminat natural.

Contactează
autorul proiectului!

Scrie-ne un mesaj, iar noi te vom pune în legătură cu autorul proiectului.

Alte proiecte semnate de Dorin Sava