Denumire proiect: Urban Flat MV 126 – Open Space

Denumire studio arhitectură:
Studio AP

Echipă proiect: arh. Adriana Popa, arh. Iulian Popa

Autor fotografii: Sabin Prodan

Oraș/Localizare: București – ­Metropolitan Residence Viilor, Șos. Viilor nr. 57

Anul finalizării: 2022

Beneficiari: un cuplu tânar și pisica lor, Sophie

Suprafața utilă: 33 mp (din cei 80.00mp totali ai apartamentului)

Urban Flat MV 126 – Open Space

Proiectul a reprezentat o amenajare de la zero a unui spațiu tip open space dintr-un apartament de 3 camere amplasat la etajul 10 al imobilului, fără fond construit în imediata proximitate. Orientarea S-E a apartamentului conferă o iluminare naturală generoasă, fapt care ne-a permis o abordare mai intensă și mai dramatică în alegerea finisajelor.

Beneficiarii au apelat la serviciile noastre întrucât și-au dorit în primul rând o rezolvare funcțională cât mai optimizată a întregului open space, care să integreze bucătăria cu loc de luat masa tip insulă, living cu canapea extensibilă poziționată optim, încât să faciliteze o audiție bună pentru sistemul audio proaspăt achiziționat, un spațiu de birou integrat în mobilierul de TV cu depozitări aferente și un hol de acces cu spații de depozitare pentru haine și pantofar. Aceștia și-au dorit un sistem de iluminare versatil, finisaje pet friendly pentru prietena lor – Sophie și nu în ultimul rând o ambianță generală contemporan-minimalistă, dominată de griuri, negru, texturi de lemn și vegetație.

Spațiul restrâns pentru atât de multe funcțiuni a determinat eliminarea circulațiilor redundante și abordarea unui concept care să folosească suprafața utilă în integralitatea ei. Am pornit de la creionarea unui nucleu format din canapea, insula de lucru a bucătăriei și loc de luat masa tip bar – grupate vizual într-o singură piesă. Astfel, am eliminat din start eventualele spații neutilizabile dintre elementele de mobilier și am generat deschidere și orientare perimetrală către punctele de interes de pe contur: blat principal bucătărie, zonă TV + birou, depozitare hol și circulații.

Urban Flat MV126 se rezolvă ca un puzzle contemporan-minimalist cu accente industriale. Am optat pentru o paletă de culori și neutre intense – nuanțe îndrăznețe de roșu burgundy în detaliile metalice – similar cu difuzoarele sistemului audio, gri-albăstrui pentru catifeaua canapelei și griuri prezente pentru restul mobilierului. Imaginea vie a tuturor finisajelor se armonizează prin iluminarea naturală generoasă, cât și prin cea artificială – conturată prin multiple surse de lumină focalizată.

Părerea beneficiarului

„Dorința noastră a fost să avem un spațiu în care să putem îmbina cât mai multe dintre pasiunile noastre de acasă, cum ar fi gătitul, muzica și filmele, într-o ambianță contemporană. Lucrăm preponderent de acasă, așa că am vrut ca livingul să găzduiască și un spațiu de birou. Suntem încântați de ideea unei bucătării deschise, care în combinație cu un living animat, face gătitul o plăcere, fără deconectarea de la atmosfera locuinței. Suntem foarte mulțumiți de rezultatul final. Amenajarea a fost gândită și implementată peste așteptări de către Adriana și Iulian, care au dat dovadă de o perseverență exemplară în provocările proiectului, soluțiile lor fiind pe cât de creative, pe atât de practice.”

Sfatul arhitectului/designerului

Atunci când ai de-a face cu spații mici, de o formă apropiată în plan de cea a pătratului, este util să ierarhizezi necesitățile funcționale și să creezi un nucleu – o zonă de interes față de care se raportează ulterior restul mobilierului. Așa poți fi sigur că minimizezi spațiile moarte.

Contactează
autorul proiectului!

Scrie-ne un mesaj, iar noi te vom pune în legătură cu autorul proiectului.