Denumire proiect:
Vechiul Cazinou din Arad

Denumire studio design interior:
Alexandra Avram – Designer

Echipă proiect: Alexandra Avram

Autor fotografii: Dragoș Jivan

Oraș/Localizare: Arad

Anul finalizării: 2022

Beneficiari: Finali – comunitatea din Arad. A fost restaurat din bani privați printr-un parteneriat cu Primăria municipiului Arad.

Suprafața utilă: 1.512,85 mp

Vechiul Cazinou din Arad

Beneficiarii și-au dorit readucerea la viață a Vechiului Cazinou din Arad. Conceptul este chiar respectarea și scoaterea în evidență a clădirii și a decorațiunilor originale, integrând piesele de mobilier și materialele moderne, tocmai pentru a mai sublinia încă o dată contemporaneitatea spațiului.

Clădirea-monument istoric a avut nevoie de o extindere – un corp nou de legătură, care să nu obtureze fațadele. Astfel, în urma regândirii spațiului de către arhitect, a rezultat următoarea dispunere: Parter – Salonul Regal, hol acces mezanin. Mezanin – grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, Apartament 1, grupuri sanitare femei/bărbați pentru Salonul Regal, pasarela prin Salonul Regal spre birourile private și cel de-al doilea Apartament. Etaj – hol acces, grup sanitar femei/bărbați pentru Salonul Baroc, Salonul Baroc. Demisol – Marele Salon, hol acces și grupuri sanitare femei/bărbați + grup sanitar persoane cu dizabilități.

Stilul de amenajare interioară este eclectic, subliniind un contrast între vechi și nou, între trecut-prezent-viitor. La nivel de culori am ales nuanțe de crem, bej, gri, roz prăfuit – toate în subton cald. Fiecare din cele trei săli are cromatica ei.

Complexul Vechiului Cazinou cuprinde acum trei săli, cu identități diferite, fiecare cu zonă de bar și băi proprii. Am pus un accent foarte mare pe partea de iluminat. Salonul Regal, fiind deja bogat decorat, (toate decorurile originale au fost refăcute de către Ana Maria Baciu și echipa ei) am vrut să evit candelabrul clasic central, propunând instalația de sticlă, făcută pe comanda în Veneția – Murano, din frunze din sticlă de Murano, în culori și forme diferite.

Cred că putem spune că după un amplu proces de restaurare în ultimii ani, Vechiul Cazinou din Arad cuprinde acum trei săli de evenimente de anverguri diferite, cu personalități inedite. Cu un interior de poveste, construit în 1872, ca loc de promenadă și evenimente pentru aristrocația vremii, Vechiul Cazinou a renăscut în 2022.

Părerea beneficiarului

„Un proiect foarte complicat, pentru care am căutat un designer care să îi înțeleagă însemnătatea pentru orașul și comunitatea noastră. O clădire eclectică de 150 de ani, care a fost redată comunității și care a trebuit să se reinventeze. Alexandra a reușit să transforme un spațiu vechi într-unul actual, foarte atractiv, care respectă valorile inițiale ale clădirii. Ceea ce am apreciat cel mai mult este efortul de a face ca fiecare din cele trei săli ale complexului Vechiului Cazinou din Arad să aibă propria identitate. Detalierea proiectului și colaborarea strânsă cu toți furnizorii, pe toată durata restaurării, ne-a ușurat foarte mult procesul de transformare.” Adina Ghinea –
administrator Vechiul Cazinou

Sfatul arhitectului /designerului

Respectați clădirile vechi, toate spun o poveste a timpului lor. Încercați să lăsați spațiul să vă spună de ce are nevoie pentru a prinde viață și a fi utilizat. Îndrăzniți să vă jucați cu lumina – un element atât de important în toate spațiile – și cu sursele ce o redau. Pe parcursul acestei amenajări m-am folosit foarte mult și de oglinzi pentru a amplifica spațiile mici, majoritatea fără sursă de lumină naturală și de a le oferi luminozitate și eleganță.

Contactează
autorul proiectului!

Scrie-ne un mesaj, iar noi te vom pune în legătură cu autorul proiectului.